10 gode grunde til at gå en tur

Gåturen gør dig glad og klarer tankerne, samtidig med at den er verdens nemmeste og billigste motion.


1 Bliv glad

Gåture hjælper på vores psykiske velbefindende. Vi ved det måske allerede fra egen erfaring. Når vi kommer ud at gå, skifter vi situation, får nye indtryk og kommer på andre tanker.

Som filosoffen Søren Kierkegaard sagde: »Jeg kjender ingen Tanke saa tung, at man jo ikke kan gaae fra den.«

2 Tab dig

Gang i rask tempo får dig til at forbrænde ca. 300 kcal i timen alt efter højde og drøjde. Bente Klarund, Center for Inflammation og Metabolisme, siger, at du forbrænder det antal kalorier, du vejer, uanset om du går, lunter eller spurter 1 kilometer. En kvinde på 70 kilo forbrænder altså 70 kcal ved at gå 1 kilometer.

Du skal dog helst op på 16.000 skridt om dagen, hvis du vil bruge gang til vægttab.

3 Kom i form

Du kan komme i god form, når du går, især hvis du sætter tempo på dine skridt. Prøv intervalgang, som er en effektiv motion. Intervalgang betyder, at du går skiftevis langsomt og hurtigt. Se, hvordan du kommer i gang med intervalgang, på vorespuls. dk.

Gang er godt for kredsløbet. Du får også brugt dine muskler, mens du går. Du bruger lægmuskler, lårmuskler og mavemuskler, når du går.

4 Få styr på tankerne

Går du alene, er gang en god anledning til at få styr på tankerne. Du opnår en meditationslignende tilstand, når du går, siger læge Jerk Langer.

Går man roligt og gerne i naturen med de samme monotone bevægelser, falder man til ro, vender opmærksomheden indad og tænker kloge tanker.

 5 Hyg dig, mens du sætter det lange ben foran

Klar din telefonsamtale, mens du går, eller gå og snak med en god ven, din kæreste eller en veninde. Ofte er det de bedste samtaler, der kommer ud af at bevæge sig af sted sammen. Du kan også gå med en roman eller en podcast i ørerne og blive godt underholdt, mens du motionerer. 

6 Få verdens nemmeste motion

Du behøver ikke at skifte til løbetøj, bare gå ud ad døren og fortsæt, så længe du har tid.

Det er nemmere at overvinde dig selv til en gåtur lige uden for din egen dør end til hårdere og mere krævende motionsformer, og du kan nemt indarbejde gang i dine faste rutiner: Gåturen til bussen, indkøb, hen til kaffemaskinen i den anden ende af kontoret, til kollegerne i underetagen.

7 Gå din egen sightseeingtur

Kender du fornemmelsen af at være i en fremmed storby og opdage, at fødderne kan bringe dig forbavsende langt omkring?

Sightseeing på gå-ben giver dig en intens oplevelse af et nyt sted. Begynder du om morgenen og fortsætter hele dagen kun afbrudt af kaffe-, drinks- og spisepauser, vil du til din begejstring opdage, at du har gået mindst 20 kilometer, når du tjekker skridttælleren om aftenen. 

 8 Få belønning hver dag

Gang er nemt at registrere. Mange af os har en skridttæller på telefonen, og det er i sig selv en opmuntring til at gå, at man hver aften kan studere, hvor mange skridt der er sat ”i banken”. Forsøg har vist, at skridttælleren opmuntrer os til at gå. Vi går i gennemsnit 1,5 kilometer ekstra hver dag, når vi bruger skridttæller, har forskning fra Stanford University School of Medicine vist.

Husk skridttælleren på job, når du henter kaffe og papir i printeren eller bevæger dig hen til en kollega i stedet for at sende en mail. Og husk den derhjemme, når du går tur med hunden.

9 Belast kroppen mindre end ved løb

Hver gang du sætter foden i jorden, når du løber, belastes muskler, sener og knogler.

Du er længere om at restituere efter et løb end en gåtur, og løbeskader er mere almindelige end gåskader. Derfor belaster du kroppen mindre ved gang end ved løb

10 Motioner uden at føle dig udmattet

Det er skønt at komme hjem fra en løbetur godt svedt og øm i musklerne. Man mærker virkelig, at man har udrettet noget. Når du går, føler du dig ikke på samme måde udmattet og svedig.

Derfor kan du i princippet gå næsten så langt, du vil, og du behøver hverken at hvile ud eller at tage bad bagefter. Gang er næsten omkostningsfrit for kroppen, og fraværet af træthed, når du går, er måske det, der nemt sender dig ud på næste tur. Du behøver ikke at tage dig sammen.



Kilder Jerk Langer/Dr, Hjerteforeningen.dk, Bente Klarlund,  Walk-up.dk

Læs mere om