Klassisk krydderrub til ca. 1,5 kg pulled pork eller pulled chicken
AFTENSMAD

Klassisk krydderrub til ca. 1,5 kg pulled pork eller pulled chicken

Til den kødfulde, trevlede smagseksplosion, der udgør en gedigen pulled pork, får du her opskriften på en klassisk rub.
  • 4 Personer

Klassisk krydderrub

2 spsk. brun farin
2 spsk. groft salt
2 tsk. chiliflage
2 tsk. røget paprika (kan udelades, eller brug evt. mild paprika og røget salt i stedet)
2 tsk. stærk paprika
2 tsk. Løgpulver
1 tsk. hele korianderfrø
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. hvidløgspulver (kan udelades)
1 tsk. sennepspulver (kan udelades)
- friskkværnet peber

Sydamerikansk krydderrub

2 spsk. sukker
2 spsk. groft salt
2 tsk. chiliflage
2 tsk. rosa peber
2 tsk. friskmalet kaffe
2 tsk. Løgpulver
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. hele korianderfrø
- friskkværnet peber

Sådan gør du

  1. 1
    Rist de hele krydderier på en pande over medium varme, til de begynder at dufte. Det er ikke meningen, at de skal tage farve, men blot varmes let op og forstærke og afrunde smagen.
  2. 2
    Hæld krydderierne i en morter, og stød dem sammen til en ensartet blanding sammen med de stødte krydderier, salt og sukker.
  3. 3
    Tilberedning: Sæt kødet i ovnen om morgenen, og server det om aftenen. Pulled pork kræver tid for at blive rigtig lækkert og mørt nok, til at man kan trække kødet fra hinanden med en gaffel. Cirka 24-36 timer inden du gerne vil servere pulled pork, skal du i gang.
  4. 4
    Massér kødet med krydderrub, og kom det i en plasticpose (pres al luften ud, og slå en knude) eller pak den stramt i køkkenfilm. Lad kødet trække på køl i 12-24 timer. Så har det god tid til at trække smagen fra krydderub’en.
  5. 5
    Kødet er nu klar til at blive stegt
  6. 6
    Tænd ovnen på 210/195 grader.
  7. 7
    Kødet lægges i et ovnfast fad med ca. 2 dl æblemost eller vand i bunden og brunes først i 20 min, inden temperaturen sænkes til 110/100 grader varmluft. Lad kødet stege i 10-12 timer, til det er smørmørt og brunt på overfladen.
  8. 8
    Dryp gerne med stegeskyen et par gange undervejs.
  9. 9
    Er kødet til den magre side, eller bruger du oksekød (pulled beef), kan det være en fordel at tilberede kødet i en romertopf/stegeso, stegepose eller bare med stanniol over fadet (efter bruningen), så undgår du, at det bliver tørt under stegningen.
  10. 10
    Vend gerne kødet et par gange undervejs, og sørg for, at der hele tiden er ca. 2 cm væde i bunden af fadet. Tjek gerne mørheden undervejs.
  11. 11
    Hvis de første 2-4 cm af overfladen ikke er mør efter 6-8 timer, så sæt stanniol over fadet, og lad det stege videre. Centrumstemperaturen skal være ca. 92-95 grader.
  12. 12
    Pulled pork kan også sagtens laves på en kuglegrill, men der er vigtigt at bruge meget få kul, at kontrollere temperaturen og jævnligt fylde på, så grillen holder sig på omkring de 110 grader under hele tilberedningen.
  13. 13
    Tilberedning på grill giver den meget autentiske røgede smag, som man ellers prøver at opnå i ovnen ved at tilsætte røget paprika.
  14. 14
    Vil du have endnu mere røgsmag, så kan et par skefulde rygechips på grillen hjælpe. Det er træspåner, som opblødes i vand og fordeles på kullene for så at dampe/ryge det, som befinder sig på grillen.
  15. 15
    Alternativt kan du også blot smide lidt krydderurtekviste, f.eks. rosmarin, på kullene, så får du en let aromatisk røg.
  16. 16
    Nu skal kødet blot trækkes fra hinanden
  17. 17
    Dette gøres nemmest, mens det stadig er varmt, ved brug af et par gafler.
  18. 18
    Lad kødet blive i stegefadet, så det kan suge stegeskyen. Kødet bliver kun bedre, hvis du har mulighed for at sætte det på køl natten over, så smagen kan sætte sig.
  19. 19
    Genopvarm kødet dagen efter, lige inden servering. Tænd ovnen på 150/135 grader varmluft. Kom pulled pork i et ovnfast fad, dæk med stanniol og lun det i ovnen i ca. 15-20 min.
  20. 20
    Servering: Mørt og krydret går godt med sprødt og syrligt
  21. 21
    Pulled pork er en nem måde at mætte et selskab på uden det store arbejde i sidste minut, og resterne kan redde aftensmaden i mange dage efter, for det møre kød er kilden til et væld af lækre retter.
  22. 22
    Det møre og let fede svinekød har brug for lidt smagsmæssigt modspil. Traditionelt serveres det med en syrlig-sød dressing af eddike, olie, evt. sukker og krydderier, eller med klassisk barbecuesauce.
  23. 23
    Det tilberedte kød vendes med sauce/dressing inden servering, eller den dryppes over, og kødet drysses evt. med ekstra krydderrub.
  24. 24
    Du kan sagtens bruge en færdigkøbt barbecuesauce, men smag den gerne til med lidt ekstra eddike, da de ofte er ret søde i smagen.