Forårsklar: 6 råd til træterrassen

Din træterrasse skal tjekkes og friskes op efter vinteren. Tømrer og fagredaktør i Bolius, Casper Kjerumgaard, giver dig 6 tips til terrassen her.

Vent på det gode vejr

Det er nemt at gøre din terrasse klar til den nye sæson. Vælg en tør, solrig dag snarest – og gør følgende:

Gennemgå din terrasse grundigt for råd og svamp

Brug en fugtmåler, der har 2 syle, som du kan stikke ind i træet og måle fugtigheden med. Den kan købes for ca. 50-100 kr. i byggemarkeder. Brug ikke en skruetrækker – den gør for stor skade. Udskift rådne dele af terrassen hurtigst muligt, da de rådne dele kan knække sammen, og du kan komme skade.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tjek søm og skruer 

Tjek, om alle søm og skruer er ordentligt sømmet og skruet fast, så terrassebrædderne ikke vrikker sig løs og vipper. Brug en hammer og en dyknagle til at slå sømmene fast, men slå dem ikke for langt ned, idet hullet da kan tiltrække fugt. Brug en skruemaskine til skruerne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spænd boltene efter

Gå brædder, bolte og møtrikker under terrassen eller i konstruktionen under overfladebrædderne igennem. Spænd løse bolte og møtrikker efter med en svensknøgle eller et topnøglesæt.

Giv betonen nyt liv

Støb bærende stolper, der har løsnet sig, fast med en ny omgang stolpebeton. Blandingen kan købes i de fleste byggemarkeder og skal blot iblandes vand og hældes ned omkring de løse stolper. 

Rens terrassen ned

Rens og fjern alger. Fjern den olie, maling eller træbeskyttelse, som din terrasse er behandlet med. Brug trærens, en grov skurebørste og knofedt – skrub igennem, indtil al belægning er løsnet. Lad terrassen tørre i minimum 6 timer. Har afrensningen fået træet til at rejse sig enkelte steder, kan du slibe efter med en klods og sandpapir korn 100. 

Brug IKKE en højtryksrenser til at rense træterrassen – strålen er for kraftfuld og vil skade træværket 

Giv terrassen en ny omgang olie

Giv terrassen træbeskyttelse, hvis vejret er tørt og træet gennemtørt. Påfør terrassen et lag olie, maling eller træbeskyttelse med en bred pensel – normalt kan du gøre det fra maj-september, hvis det ikke har regnet en uge, tjek med en fugtighedsmåler, om fugten i træet er under 15 procent. Enderne på træplankerne suger ekstra meget og bør behandles minimum 4 gange. 

Læs mere om