Redaktionen anbefaler






Måger kæmper om de sidste madrester på restaurant
De er skræmmende, støjende, nærgående og æder det meste. Luftens rotter har for alvor besat landets byer.
Mågerne søger i stigende grad væk fra kyster og tidligere minkfarme og ind mod byernes tage, affaldscontainere og altaner. Og det er ikke længere blot havnebyerne, mågerne besøger. De tilpasser sig en ny livsstil og er nu også at finde i byer inde i landet. Her bygger de reder, skriger og efterlader hvide klatter, der kan give syreskader på murværk og biler og også indeholder sygdomsrisiko.
”Vi har fået over 10 gange så mange henvendelser om måger som på samme tid sidste år. Det er en fortsættelse af den tendens, vi har set de seneste år. Det milde vejr rykker ynglesæsonen, som traditionelt først ligger i april, helt ind i marts. Samtidig søger de måger, der før holdt til ved minkfarmene og kyst- og havneområder, nu mod byen for at finde føde. Vi har eksempler fra både torvet i Viborg og Silkeborg, hvor luftens rotter har spist med ved bordet og hapset pomfritter og andet mad,” siger Claus Schultz, teknisk chef hos skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden Rentokil og formand for Brancheforeningen for skadedyr.
Måger er ikke bare støjende. De kan bære sygdomme med sig, og deres afføring kan være ødelæggende. Derudover kan det skabe problemer for fødevarevirksomheder og produktionsanlæg, hvor ekskrementerne kan forurene produktionen.
“Mågeklatter kan i værste fald give alvorlige sygdomme som salmonellaforgiftning og papegøjesyge, og syren i afføringen kan få murværk til at krakelere og lak på biler til at skalle af.”
Foruden at være smittebærende er mågerne særligt aggressive om foråret, hvor de er på vagt over for alt, som kan opfattes som en trussel mod rede og unger. Hos skadedyrsvirksomheden Rentokil rykker medarbejderne i nogle tilfælde ud med hjelm, fordi fuglene kan finde på at ’hakke’ med næbbet for at forsvare redepladser.
De larmende fugle har et utrolig godt syn, så de kan holde øje med dig, hvis du sidder på terrassen eller altanen med noget spiseligt. Og hvis først de har slået sig ned, er problemet svært at komme til livs.
”Det handler om at være mere tålmodig eller irriterende end mågen selv. Den, der er mest tålmodig, vinder kampen. Man kan med fordel finde sin haveslange frem og sprøjte vand efter dem. Det forvolder ingen skade, men vil i stedet blot opleves som irriterende for mågen.”
Måger kan bære en lang række vira og bakterier, og det er derfor vigtigt at undgå kontakt og ikke røre ved døde måger.
Kilder: Claus Schultz, formand for Brancheforeningen for skadedyr, birdlife.dk, Aarhus Universitet