Undgå salmonella: Skyl altid urter og grøntsager
Tomat
Salmonella forbindes ofte med kylling eller andet kød, men din tomat kan også have salmonella. Skyl derfor tomaten godt, inden du blander den med andre grøntsager i grøntsagsskålen, lægger den i madkassen, skærer i den eller spiser den. Bakterierne kan sidde på overfladen af tomater, der er blevet vandet med snavset vand fra vandhuller i lande, hvor hygiejnestandarderne kan være anderledes, end vi er vant til. Tomater kan også være inficeret med norovirus, som er årsag til roskildesyge. Faktisk skyldes de fleste tilfælde af infektion fra tomater netop norovirus.
Salat
Salat kan være inficeret med salmonella, norovirus, der giver roskildesyge, colibakterier, campylobacter, yersiniabakterier, der kan give maveinfektion, og cryptosporidium, der kan give diarré. Fødevarekontrollen har ved stikprøvekontrol af salater og krydderurter fundet campylobacter og salmonella i 5% af de testede varer. Fjern snavsede og beskadigede blade fra salaten, skil salaten fra stokken, skyl bladene grundigt i koldt vand, og lad dem dryppe af i et rent viskestykke eller brug en salatslynge.
Bær
Alle bær, både friske og frosne, kan indeholde norovirus, som giver roskildesyge. Fødevarestyrelsen anbefaler at skolde frosne bær, før de bruges til smoothie, kagefyld eller andet. Der er god grund til at skylle alle bær grundigt, inden de anvendes. Det er typisk fødevarer, som mange har haft fingrene i, der har givet store udbrud af roskildesyge. En anden kilde til infektion kan være det vand, der er blevet anvendt til at vande bær, frugter eller grøntsager. Det kan stamme fra et vandhul, hvor der kan være rester af afføring fra både mennesker og dyr.
Spirer
Spirer kan være forurenet med både salmonella og colibakterier. Fødevarestyrelsen anbefaler, at spirer lægges i et dørslag og skylles i rigeligt, koldt vand, inden de spises. Spirer har en kort holdbarhed. De bør derfor spises hurtigt og kun i kort tid opbevares i køleskabet.
Krydderurter
Krydderurter kan indeholde salmonella. Det ser smukt ud med friske krydderurter på mad, men husk at skylle det grønne drys grundigt, før det anvendes. Server det eventuelt i egen skål ved siden af den varme ret, så kan du genopvarme retten den følgende dag uden risiko for, at bakterier fra krydderurterne har forurenet retten. Klip krydderurterne fra stilken, skyl bladene i koldt vand, og lad bladene dryppe af i et rent viskestykke, eller brug salatslynge.
Gulerødder
En gulerod direkte fra posen kan se frisk og indbydende ud, måske ligner den en, der godt kan spises med skræl på, men den skal under alle omstændigheder skylles godt først. Gulerødder kan være inficeret med norovirus, der kan give roskildesyge. Roskildesyge er en smitsom maveinfektion, der internationalt kaldes for Norwalk disease. Navnet roskildesyge blev første gang brugt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, der beskrev et udbrud af epidemien i Roskilde.
Melon
Meloners skræl kan være inficeret af norovirus, og virus kan følge med kniven ind i melonen, hvis vi ikke vasker melonen godt og grundigt på ydersiden, inden vi skærer i den. Husk, at køleskab og skærebræt også kan blive forurenet af en inficeret melonskal. Dekorative melonskiver med skal på ser smukke ud, når de lægges i lag på en tallerken, men skallen på den ene melon kan inficere kødet på den næste, hvis ikke skallen er vasket grundigt, før melonen anvendes. Vask også andre frugter som papaya, passionsfrugt, kiwi og mango.