Tips til at løbe med din hund
Løb kun med udvoksede, normalvægtige og raske hunde
En hund skal være fuldt udvokset, før man tager den med på løbeture.
- Små hunderacer skal være cirka 1 år
- Større hunderacer skal være cirka 1,5 år
Desuden skal hunden være sund og rask og have en problemfri vejrtrækning.
Overvægt er belastende for en hund, især ved løb. Hunden skal derfor tabe sine overflødige kilo, før man tager den med på løbetur.
9 hunderacer der egner sig specielt godt til løbetræning
Hunden er som udgangspunkt et rovdyr, der er skabt til bevægelse. Men målrettet avl af hunde til forskellige brugsformål har gjort, at der er nogle hunderacer, det er mere oplagt, at man motionsløber med, end andre.
Generelt vil de fleste hunde i o.k. form kunne klare en løbetur. Der er dog undtagelser som for eksempel:
- Tunge hunde som for eksempel sankt bernhardshund
- Små kortsnudede hunde som for eksempel fransk bulldog og mops
Undgå mad og drikke lige før og efter løb
Som udgangspunkt skal man ikke fodre hunden eller lade den drikke meget vand, lige før eller efter man skal ud at løbe, da det kan føre til en såkaldt mavedrejning hos hunden.
Bevægelse sætter gang i hundens mave, så det kan være en god idé at starte ud i gåtempo, hvor hunden har mulighed for at urinere og besørge, før man sætter i løb.
Put hunden i refleksvest og løbebælte
Hunde er beskedne i forhold til, at de ikke behøver løbesko som os mennesker. Til gengæld er det en god idé at iføre sin hund en refleksvest designet til hunde.
For at øge komforten under løbet kan det anbefales med et elastisk løbebælte, man har fastspændt lige over hoften, så man kan løbe med frie hænder.
Læg ikke for hårdt ud
Hvis hunden ikke er i form, skal man hjælpe den med at komme det. Start roligt ud med intervaltræning, hvor man skifter mellem gang og løb.
Løbstempoet skal være sådan, at hunden kan trave ved siden af. En kort spurt kan sagtens være fint, men hvis hunden er nødt til at galopere i en længere periode, skal man sætte tempoet ned.
Juster foder efter løbemængden
De fleste hunde i god form kan godt klare at løbe 5 kilometer 2-3 gange om ugen. Igen er det vigtigt at huske, at man langsomt skal træne hunden op til det.
Løber man meget med sin hund, skal man huske at fodre den derefter. På samme måde skal mængden af foder justeres ned i perioder, hvor løbetræningen er sat i bero.
Undgå asfalt som underlag
Som udgangspunkt skal man altid have sin hund i snor på løbeture. Undtagelserne er i hundeskove eller på stranden mellem 1. oktober og 31. marts.
Asfalt som underlag kan være hårdt for hundens trædepuder. Derfor kan det anbefales at finde blødere underlag som for eksempel græs eller grus.
Køl ned efter løbeturen
Det er en god idé at køle ned efter en løbetur, for eksempel ved at gå de sidste 5 minutter, inden man er hjemme. Udstrækningsøvelser kan være en god måde at køle ned på.
Efter en løbetur har hunden et højt adrenalinniveau og er i mentalt beredskab. Derfor skal man undgå at efterlade hunden alene lige efter en løbetur. Hav gerne 20 minutter hjemme, før du går ud ad døren igen.
Skader er svære at spotte
Hunden rækker ikke poten op og siger, den har ondt i knæet, som vi mennesker ville gøre.
Hunde er gode til at skjule, at de ikke er på toppen, så en skade kan være svær at opdage, før det er for sent.
Kontakt din dyrlæge, hvis du jævnligt løber med din hund, for at eftertjekke, at den ikke løber rundt med en skjult eller begyndende skade.
Kilder
- Lise Lotte Christensen, Adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, løber cirka 1 gang om ugen med sin hund Fiona, som er en golden retriever.
- købhund.dk