Redaktionen anbefaler






Champignon suger vand til sig og mister fasthed. Skyl derfor champignon hurtigt under koldt vand eller børst dem, før du tilbereder dem
Champignons à l’escargot er en skøn fransk klassiker med champignon i rollen som kød. Tilberedningen er simpel. Skil stok og hatte, fyld hattene med hakket hvidløg og persille og rist hele molevitten i smør.
Champignon kan erstatte smagen af kød, fordi champignon ligesom kød har den tilfredsstillende umamismag, så man ikke mærker savnet af kød. Svampen smager godt, selvom den serveres med et minimum af andre ingredienser. Prøv en svampeomelet, der mætter både smagsløgene og maven.
• Portobello og markchampignon er de champignoner, der indeholder mest tørstof og derfor smager af mest.
• En hussvamp, der fyldte flere boligkarreer, er målt som verdens største organisme.
• Vilde svampe, der vokser i sollys, indeholder D-vitamin.
• Svampe er en vigtig del af det biologiske kredsløb. De spiser det organiske stof og laver det om til CO2. Uden svampe ville vi drukne i døde plantedele.
• Ny forskning tyder på, at champignon kan virke beskyttende mod kræft. Champignon har dog et naturligt indhold af phenylhydraziner, der generelt anses for at være kræftfremkaldende. Phenylhydraziner nedbrydes delvist ved opvarmning som ved konservering eller stegning.
Svampe er sjove, for de er hverken planter eller dyr, og svampe har en helt anden ernæringsprofil end grøntsager. Svampe har vitaminer, der findes i animalske fødevarer, men ikke i planter. Hvis du er vegetar, eller hvis du gerne vil spise lidt mere grønt og mindre kød, kan svampe dække nogle af de animalske fødevarers vitaminer ind, fortæller Hanne L. Kristensen, der er lektor på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.
Hanne L. Kristensen svinger sin bil ind på Egehøj i Veflinge på Fyn, hvor Kent Stenvang ejer et af de tre champignongartnerier, der er tilbage i Danmark. På gartneriet har Hanne L. Kristensen arbejdet på et forskningsprojekt med ultraviolet belysning af champignon.
»Jeg havde læst, at man ved hjælp af UV-belysning kunne få champignon til at danne høje mængder af D-vitamin. Det gav mig ideen til et forskningsprojekt. Danskerne mangler D-vitamin, så det var oplagt at arbejde videre med. De kilder, vi har til D-vitamin fra kosten, stammer ellers udelukkende fra animalske kilder, men vi fik banket en mængde D-vitamin ind i champignon, som svarer til laks, når de er bedst,« siger Hanne L. Kristensen.
Der er lang vej fra forskningsprojekt til håndgribelighed, så der er ikke umiddelbar udsigt til UV-belyste champignoner med ekstra mange D-vitaminer på supermarkedernes hylder. Men champignon kan en masse andet godt. Champignon slanker, de indeholder næsten ikke fedt og kun få kulhydrater, men vitaminer og mineraler, og de er lige så rige på protein som ærter og bønner.
Champignons slankende virkning er bevist på et amerikansk universitet, hvor man har sammenlignet tre forskellige diæter i fire uger og fundet ud af, at en diæt med et højt indhold af champignon gav vægttab og en god indvirkning på stofskiftet.
Kent Stenvang viser os rundt i gartneriet. I den time, vi bevæger os mellem champignonbedene, gror champignonernes rodnet, myceliet, fire millimeter. Svampe vokser med en helt anden hast end planter.
»Myceliet vokser lige så hurtigt som mugpletter i en brødkasse,« siger Hanne L. Kristensen.
Svampesporerne plantes i kompost. Duften er svovlet, syrlig, gæret, jordslået og leder tanken hen på gamle vinfade. Det er halmstrøelse fra egnens rideskoler og travbaner, der er komposteret, fortæller Kent Stenvang.
I en lade har Kent Stenvang en høj vold af hestegødning stående. Den damper af varme, mens mikroorganismerne er på overarbejde og nedbryder halmen. Komposteringen går i gang, når gødningen får vand. Komposteringen får ammoniaklugten til at forlade gødningen. Mens vi står her, lugter gødningen ikke stramt af gødning, men stadig lidt af hest. Når gødningen er komposteret, pasteuriseres den og er klar til champignonbedene.
Myceliet breder sig hurtigt i komposten og lyser den op. Komposten ligner en grå paryk med sit grålige, skimlede udseende. Den når at blive helt hvid, inden de hvide champignoner skyder op efter 14 dage. De er frugterne, svampen nede i komposten har sat, de rummer nye svampesporer, og i naturen bruger svampen dem til at formere sig.
Vi får smagsprøver af de nys opskudte paddehatte med deres friske, nøddeagtige duft.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10