Skal du bruge varmluft eller almindelig ovn?

Det kan næsten altid svare sig at bruge varmluft, da varmluft fordeler varmen bedre i ovnen, end hvis du bruger almindelig ovn. Samvirke har spurgt Mia Irene Kristensen, der er uddannet i fødevarevidenskab og udvikler nye opskrifter for Samvirke, om man skal bruge varmluft eller almindelig ovn, når man bager og steger i ovnen.
Hånd skruer på ovnknap og skifter til varmluft.

Varmluft eller almindelig ovn? Varmluft er en fordel ved de fleste ting, der skal steges eller bages i ovnen. Pas dog på med at give blandt andet rugbrød varmluft.

Varmluft er oftest en fordel

Du står foran ovnen med hånden knuget om drejeknappen, men er i tvivl om, hvorvidt du skal vælge det lille ikon med blæseren eller det lille ikon med de to vandrette streger. Lyder det bekendt? 

Mia Irene Kristensen, der er uddannet i fødevarevidenskab og udvikler nye opskrifter for Samvirke, råder dig til at vælge varmluft, hvis du er i tvivl.

»Det er oftest en fordel at bruge varmluft, fordi luften cirkulerer rundt i hele ovnen. Derfor bliver fordelingen af varmen og varmeoverførslen bedre,« siger hun.

Placér bollerne pertentligt, når du bager med varmluft

Når du bager boller, småkager eller andre små ting på samme plade, kan det være en god idé at placere bagværket i lige rækker i stedet for tilfældigt. Det giver en jævn varmefordeling og derved en jævn afbagning på grund af den ensartede varmluftscirkulation mellem bagværket.

Varmluft er bedre for energien 

Den mere ensartede varmefordeling i hele ovnen er en fordel – især hvis du har flere ting i ovnen samtidig. Vælger du varmluft, vil du derfor spare strøm, og både hasselbackkartoflerne på øverste plade og fadet med farsbrød på nederste vil få en mere ens varme.

Bruger du derimod almindelig ovn, vil varmen ofte fordele sig ujævnt i ovnen. Varme stiger til vejrs, og er varmeelementet også i toppen af din ovn, kan du ende op med brankede hasselbackkartofler og et sjasket farsbrød. 

Har du flere ting i ovnen på almindelig ovn, vil du måske skulle bytte om på pladerne undervejs. 

Prøv dig frem 

Mia Irene Kristensen forklarer, at der selvfølgelig er store forskelle på ovne. 

»Prøv dig frem med de forskellige indstillinger på din ovn. Eksperimentér med de samme retter forskellige steder i ovnen med både varmluft og over- og undervarme,« siger hun og fortæller, at professionelle kokke næsten udelukkende bruger varmluft. 

»De har også dyre, professionelle ovne. Derfor er det allervigtigste råd, at du lærer din egen ovn at kende,« siger Mia Irene Kristensen.

Brug et ovntermometer

Selvom du har sat ovnen til 200 grader, kan du ikke være sikker på, at ovnen reelt varmer ved netop den temperatur. Mia Irene Kristensen råder dig til at skaffe et ovntermometer, hvis du ikke bruger et allerede.

Prøv at stille dit ovntermometer forskellige steder i ovnen. Se, om der er forskel på temperaturen øverst, i midten og nederst i ovnen. Bruger du varmluft, vil forskellen højst sandsynligt ikke være lige så stor som ved almindelig ovn.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kig på opskriften

Laver du mad efter en kogebog, skal du huske at tjekke, om opskriften er lavet til varmluft eller almindelig ovn. Er det ikke angivet, kan du spørge den, der har lavet opskriften. Er opskriften af ældre dato, kan du være sikker på, at den er lavet til almindelig ovn.

Vil du bruge varmluft, men er temperaturen angivet efter almindelig ovn, skal du huske at skrue en lille smule ned. Beregn cirka 10 procent eller 15 til 20 grader. Det svarer til, at en opskrift, der er angivet efter almindelig ovn 200 grader, skal have 180 grader varmluft.

»Når du skal bage brød, handler det i de fleste tilfælde om at skrue op i stedet for ned for temperaturen. Ved brødbagning skal temperaturen være så høj som mulig,« siger Mia Irene Kristensen. Medmindre du altså bager rugbrød eller teboller, disse brødtyper skal have lavere temperaturer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rugbrød er bedst i almindelig ovn

Varmluft har en lettere udtørrende effekt, som nogle ikke bryder sig om. Andre kan godt lide den sprøde overflade, som bagværk for eksempel får, når du bruger varmluft.

Ved rugbrød bør du dog holde dig til almindelig ovn, råder Mia Irene Kristensen, der selv har bagt rugbrød på både varmluft og ved over- og undervarme i sit eget køkken.

»For mig at se bliver overfladen flottere på rugbrød ved over- og undervarme. Skorpen bliver mere hård i varmluft, og de fleste vil helst have et rugbrød, man ikke knækker tænderne på,« siger hun.

Læs mere om