Salt kan holde evigt

Smid ikke saltet ud, når det er overskredet holdbarhedsdatoen – for salt kan ikke blive for gammelt, det kan højest miste noget af det tilsatte jod.

Salt kan holde sig meget længere, end der står på holdbarhedsdatoen.

Salt er ældgammelt og stadig spiseligt

250 millioner år gammelt er dit salt, når du køber det. Men i følge holdbarhedsdatoen vil 2 år i din køkkenskuffe være så hård kost, at det bukker under derefter og bliver for gammelt. Derfor er det sund fornuft, at se bort fra datoen og huske sig selv på, at salt er en bakteriedræber, som i århundreder har konserveret fødevarer.

”Salt virker konserverende og dræber svampe og bakterier. Det kan ikke blive for gammelt -  i princippet har det en ubegrænset holdbarhed,” siger Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring og Husholdningsvidenskab på Professionshøjskolen Metropol.

Brug bare det ældgamle salt

Salt har en holdbarhedsdato, fordi det er tilsat jod. Producenterne sætter selv en dato, hvorfra de vurderer, at det tilsatte jod så småt vil begynde at skrumpe. I Danmark har det været lovpligtigt for saltproducenter at tilsætte jod til husholdningssalt siden år 2000.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Misfarvet og klumpet salt er også ok

Antiklumpningsmidler(E-551, E-535)  bliver tilsat salt, så det ikke klumper. Men får salten lidt fugt, sådan at det klumper, er det ikke grund nok til at smide det ud – for oftest bliver salt alligevel opløst i maden. Det samme gælder, hvis saltet har fået direkte lys, og derved er blevet misfarvet – smagen fejler ikke noget af den grund.

Opbevar dit salt i en tæt beholder, i en tør og mørk køkkenskuffe.

Læs mere om