Sådan passer du på det fine tøj

Vi bruger masser af penge på tøj, men er ikke gode til at passe ordentligt på det. Stylist Karina Wærum Dar har fem gode råd til, hvordan du passer på dit tøj.
Tøj på bøjler

Drop bøjlerne og håndvasken - og find den helt rigtige sæbe. Du kan holde dit tøj pænt længere, hvis du bruger fem gode vaskeråd.

Vask kun når det er nødvendigt

Ofte er det tilstrækkeligt at opfriske sit tøj med damp, hvilket er langt mere skånsomt for tøjet. Enkelte producenter - blandt andet AEG -  har specialiseret sig i at udvikle vaskemaskiner med dampfunktioner. Dette er et genialt alternativ til vask, når tøjet ikke er decideret beskidt, men blot trænger til at blive frisket op eller renset.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Begræns strygning

Et strygejern er for tøjet, hvad et glattejern er for håret. Det hårde metal er ikke sundt for tøjet – og i langt de fleste tilfælde kan du med lige så godt resultat dampe dit tøj, hvilket er mere skånsomt. Hvis du ikke har en vaskemaskine med dampfunktion, som er en effektiv erstatning for strygejernet, kan du gøre som de professionelle stylister, når de er på rejse – nemlig hænge dit tøj på badeværelset og åbne for den varme bruser, således at dampen spreder sig og udglatter dine kjoler og bluser. Det er dog en ekstremt miljøbelastende løsning, og derfor er dampvaskemaskinen klart at foretrække.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Drop håndvask

De fleste af os tror fejlagtigt, at det er bedre at vaske uld, silke og andre sarte stoffer i hånden – og ofte står der også på tøjet, at det kræver håndvask. Dette er imidlertid en stor misforståelse og et levn fra gamle tider, hvor vaskemaskinerne ikke havde de raffinerede programmer, de har i dag.

Det er for eksempel afgørende for uld, at tøjet vaskes ved konstant temperatur – og det kan du langt bedre kontrollere i en maskine, der regulerer vandtemperaturen helt præcist. Dette kan du aldrig garantere ved vask i hånden. Faktisk er uldens værste fjende temperaturskift – så det kan nemt gå galt, hvis du vasker i én temperatur og så skyller i blot fem grader koldere/varmere vand. Desuden har tøjet ikke godt af at blive vredet – en let centrifugering i maskine er klart at foretrække.

Brug den rigtige sæbe

En uldsæbe bør fx indeholde lanolin, der er uldens naturlige fedt – hvilket er afgørende for at den bibeholder sin blødhed og ikke tørrer ud. Silke er mindst ligeså afhængig af den rette pleje. Mange oplever at deres silkekjoler/skjorter er meget sarte og nemt går i stykker, bliver møre eller mister glansen. I virkeligheden er silke ret stærkt, men de fine silketråde, der er i silketekstiler bliver matte, tørre ud og knækker, hvis de ikke får den korrekte pleje i form af en silkesæbe.

Hæng på bøjler

Hæng dit tøj direkte på bøjler. Et godt råd er at smide tøjklemmerne langt væk eller i de mindste i retning af sokker og håndklæder etc. Kjoler, skjorter, bukser og bluser, som ikke er tunge, bør hænges direkte på bøjler med bløde og brede kanter. For buksernes vedkommende, klemmebøjler. På den måde får du ikke strakt tøjet ud af proportioner og tilført det grimme klemmemærker. Tøjet vil desuden have mindre behov for at blive strøget – og fylder desuden meget mindre på tøjsnoren. Uldting bør dog altid ligge ned og tørre, så de ikke strækkes ud af facon.