Sådan laver du din egen adventskrans
Så skal der jules
Samvirke har været på besøg hos Warmdal Blomster i Valby, og vi lærte, hvordan man laver en flot adventskrans, der fejer benene væk under ens middagsgæster. Kunne du tænke dig at gøre dem kunsten efter, så klik næste, og se, hvordan du trin for trin kreerer en adventskrans.
Du skal bruge:
1 halmkrans
Mos
1 bundt nobilisgran i mindre stykker af 10-15 cm
Bløde enebær, ilexbær og mariebær
Lærkekogler
Små røde julekugler
Lysholdere
Laklys eller andre lys med en lang brændetid
Rødt bånd i to forskellige tykkelser
Skævbider
Limpistol eller anden kraftig lim
Grøn myrtetråd/ståltråd og tyk ståltråd til kramper.
Desuden skal du måske bruge en metalsav eller -saks, hvis lysestagerne er for høje.
1: Bind mos i bunden
Vælg meget gerne en grøn myrte- eller ståltråd til at binde med, da den bliver kamufleret i de grønne materialer. Start med at binde tråden fast til kransen, og lad en smule tråd stikke tilbage fra knuden. Det skal du bruge til at binde knude med, når du er færdig med gran og blød enebær. Læg lidt mos på ad gangen, og sno tråden rundt om hvert stykke nogle gange, så det sidder godt fast. Bliv ved, indtil der er mos hele vejen rundt i bunden. Mosset gør, at man ikke kan se halmkransen, og så hæver det flot kransen og hjælper til, at der ikke kommer eventuelle ridser i dit bord.
2: Gran og blød enebær
Vend halmkransen om, så mosset ligger på bordet, og bind så skiftevis gran og blød enebær på kransen. På kransen her er der cirka 2/3 gran og 1/3 blød enebær, men du kan sagtens justere, alt efter hvilket udtryk du ønsker. Sørg for at binde gran og enebær fast så langt nede på grenene som muligt. Fordel gran og blød enebær jævnt på kransen, og lad alle stykker hælde samme vej. Du kan med fordel binde de mindre stykker gran og enebær på indersiden af kransen og de større på ydersiden. Når kransen er dækket med gran og blød enebær, så bind myrtetråden fast til den tråd, du lod være tilbage, da du startede med at binde mos på.
3: Sæt mariebær på
Bøj små stykker tyk ståltråd til kramper (se på billedet, hvordan de skal se ud). Dem skal du bruge til at sætte bær og kogler fast med. Klip mariebær i små duske med cirka 10-15 bær på hver, og sæt dem fast til halmkransen med kramper. Sørg for at løfte gran eller blød enebær, når du sætter mariebær fast ved stilken, så man ikke kan se kramperne. Fordel omkring 10 duske med mariebær jævnt rundt på kransen. Det kan godt være lidt hårdt for fingrene at sætte kramperne ned i halmkransen, så du kan med fordel bruge ståltrådssaksen til at skubbe dem ned (se eventuelt punkt 6).
4: Sæt lysestager i
Kransen er ikke pyntet færdigt endnu, men det er alligevel en god idé at sætte lysestagerne på nu, så du kan bruge dem som rettesnor til de sidste 3 trin. Er stagerne for lange, kan du med fordel klippe lidt af i bunden med en metalsaks eller -sav. Tryk lysestagerne godt ned i halmkransen, og lad dem stå lidt 2 (se eventuelt næste billede). Du kan også bruge normale bloklys til kransen, men det er mere sikkert med lysestager, hvor flammen er længere væk fra kransen. Et godt tip kan være at sprøjte kransen med en forstøver igennem julemåneden. Så tørrer kransen ikke så let ud og bliver grim – og bliver samtidig mere sikker.
5: Sæt ilexbær på
Samme slags kramper af tyk ståltråd, som du satte mariebærrene på med, fastgør du nu ilexbærrene med. Sørg for, at de sidder fast, men de skal heller ikke sidde for stramt. Brug gerne et par kramper til hver gren. Lad grenene hælde samme vej som gran og enebær, og lad dem være i større grene, end mariebærrene var. Så kommer der et godt spil og noget variation. Sørg for, at der ikke er for mange ilexbær på de korte sider mellem lysene (se på billedet). Der skal nemlig bindes bånd om kransen på de sider, så der skal være plads til båndene.
6: Sæt lærkekogler på
Mellem de lys, hvor der ikke er så mange ilexbær, skal der nu sættes lærkekogler. De giver noget dybde til kransen og lidt kontrast til de røde og grønne farver. Sæt lærkekoglerne fast med kramper et par steder på hver gren. Sørg for at lade lærkekoglerne køre i samme bevægelser som ilexbærrene. Hvis du har fået ømme fingre, kan du bruge tangen til at sætte kramperne fast med som på billedet. Driller det, kan du også bruge den flade del af værktøjet og skubbe kramperne ned sådan.
7: Lim kugler på
Brug en limpistol eller en anden stærk lim til at sætte kuglerne fast med. Nogle kugler har allerede en ståltråd siddende på, og i det tilfælde behøver du ikke bruge lim. Sæt kuglerne tilfældigt rundt på kransen, hvor du synes, det ser pænt ud. Husk på at holde kuglerne på de to langsider sammen med ilexbærrene, så båndet ikke dækker dem.
8: Bind bånd om kransen
Så skal der bånd på. Det giver adventskransen noget liv og gør den lidt mere speciel. Her bruges 2 bånd i forskellig tykkelse, men man kan sagtens også bare bruge et bånd – eller klippe et i tyndere strimler, hvis man ikke lige har et tyndt bånd. Bind båndet rundt om kransen på de korte langsider som på billedet, og husk at have den pæne side af båndet opad, hvis den har sådan en. Bind en normal knude, og lad noget bånd være tilbage, som kan ligge på bordet. Slut af med at lime en rød kugle fast oven på knuden – det giver lige et ekstra finish.









