Sådan lærer du dit barn at være alene hjemme

Hvordan lærer jeg mit barn at være alene hjemme? Dette spørgsmål er psykolog Heidi Agerkvist ofte blevet stillet. Desværre findes der ikke noget entydigt svar, men læs med her og få 5 gode råd til, hvordan dine børn kan øve sig i at være alene hjemme.

Det er individuelt, hvornår ens barn kan være alene hjemme, men det er vigtigt, at både barnet og forældrene er trygge ved det. 

Det handler mest om modenhed

»Om ens barn kan være alene hjemme, handler om barnets alder og modenhed,« forklarer Heidi Agerkvist, der har speciale i børnefamiliehverdag og forældreskab.

 

Det vil derfor heller ikke være muligt at sige, om barnet er i stand til at være alene hjemme, når det fylder 10. Ud over at det afhænger af det enkelte barns modenhed, kommer det nemlig også an på, hvor lang tid det er, og om barnet er ængsteligt og nervøst eller måske meget impulsivt. 

 

»Kan man lave en aftale med sit barn om, at det ser Ramasjang i 5 minutter, mens man er i Fakta, er det sikkert fint. Men har man på fornemmelsen, at barnet kravler op i et træ med det samme, man har forladt huset, er det måske ikke forsvarligt. Så kig på dit barn og ikke alderen.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

 

Både barn og forældre skal være trygge ved det

Skal barnet i gang med at øve sig på at være alene hjemme, er det først og fremmest vigtigt, at begge parter er tilpasse med det. Kan dit barn fornemme, at du ikke er tryg ved at lade det være alene hjemme, smitter det af og vil også gøre dit barn mere utrygt. Derfor er det vigtigt, at både du og dit barn er tilpasse ved situationen.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gør det til en positiv erfaring

Barnet kan som regel begynde at være alene hjemme, når det når 9-10-års alderen, men begynd med ganske kort tid ad gangen. Er barnet utrygt ved at være alene hjemme, men det var kun i kort tid, bliver erfaringen, at det var ubehageligt, men o.k., fordi der kom nogen hjem og hjalp. Dermed vil det heller ikke være så forfærdeligt at skulle gøre det igen. Er man derimod utryg og alene hjemme i lang tid, bliver det en erfaring om, at der ikke kommer nogen og hjælper før om virkelig lang tid. Det kan betyde, at der kommer til at gå længe, før man har mod på at prøve det igen.

 

»Det skal nive og være lidt farligt, for det giver motivation til mere, men det skal ikke være for meget,« forklarer Heidi Agerkvist. 

 

5 gode råd, når dit barn skal øve sig på at være alene hjemme

 1. Tal om at være alene hjemme

  På den måde finder dit barn ud af, at det er en mulighed at skulle være alene hjemme og ikke sammen med mor og far resten af livet. Fortæl eventuelt en god historie om dengang, du var lille, og tal det gerne lidt op, så det bliver en positiv ting for dit barn. Lyt og find ud af, om dit barn har mod på det eller virker til slet ikke at have lyst.

   
 2. Lad barnet gå hjem fra skole alene

  Er dit barn frisk på at prøve at være alene, så aftal, at barnet går fra skolen selv. Start med at mødes halvvejs, så det ikke bliver for utrygt for nogen af jer. Lav distancen længere og længere, så barnet til sidst kommer hjem selv.

   
 3. Lad barnet komme hjem til et tomt hus

  Præsenter dit barn for idéen om at få en nøgle og komme hjem til et tomt hus. Vurder også, hvordan dit barn tackler andre opgaver og ansvar som f.eks. at tømme opvaskemaskinen eller passe et kæledyr. Husk at være hjemme kort tid efter dit barn, så det ikke er alene for længe.

   
 4. Øg alene-tiden i etaper

  Start med at lade barnet være alene hjemme i ganske kort tid og øg alene-tiden gradvist. Vis gerne dit barn på et ur, hvor viserne skal stå, for at mor eller far kommer hjem, og hav en telefon i huset, så dit barn altid kan komme i kontakt med dig.

   
 5. Lad dit barn være alene hjemme

  Lav eventuelt en aftale om, at dit barn har en ven med hjem fra skole, sådan at barnet ikke er helt alene, men også har en anden at støtte sig til.

Læs mere om