Sådan kan du holde fugle væk fra træer og altaner

En kurrende due klokken 6 om morgenen kan være voldsomt irriterende, men det kan være svært at gøre noget ved. Samvirke har snakket med Dansk Ornitologisk Forbund om mulighederne.

Fugle er svære at fjerne

Har du fået besøg af en fugl på altanen eller i haven, kan det være svært at overbevise den om, at den skal søge andre steder hen. Når først reden er lavet, har fuglene også besluttet sig for, at de holder til der.

»Hvis en fugl har besluttet sig for at lave rede i dit træ eller på din altan, er der ikke meget at gøre. Du kan forsøge at fjerne potter på altanen, som den laver rede i, eller reden i træet, men når den har besluttet sig, er det svært at gøre noget ved,« siger Michael Fink fra Dansk Ornitologisk Forbund.

Der er dog muligheder for at skræmme fuglene væk, men der er ingen garanti for, at de virker. Det vil være forskelligt fra problem til problem.

Sæt net op

Det er en løsning, der kræver en del arbejde, og som ikke altid er den pæneste, men hvis du er irriteret nok, kan det være den rigtige. Sæt et net op omkring din altan eller dit træ, og sørg for, at det sidder tæt, så fuglene ikke kan komme under eller igennem.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fjern reden

En mulighed er også at fjerne reden, hver gang fuglen bygger den. Når fuglen har bygget rede i dit træ, kan du kravle op og fjerne den, før der bliver lagt æg. Det kan overbevise fuglen om, at redepladsen er for besværlig, og at det er bedre at søge andre steder hen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fæld træet

Det er drastisk, men det vil formentlig virke. Bygger fuglene rede i det samme træ hvert år, eller er der et træ i haven, som ligeså godt kunne lide økseskæbnen, så kan det betale sig at fælde det. Det fjerner i hvert fald fuglene.

Få en plastikfugl

Der er flere online, der melder om gode resultater, når der sættes en skræmmefugl i plastik op. Det kunne eksempelvis være en ugle, som sættes i nærheden af træet, og som skræmmer fuglene væk. Det kræver dog, at du flytter rundt på den løbende, da fuglene ret hurtigt vil regne ud, at den er falsk, hvis den kun er et sted i haven.

Skab uro med dåser

Et andet råd fra nettet, som også skulle have god virkning, er at hænge dåser, cd’er eller aluminiumsstrips op. Den skramlende lyd, og de mange lysspejlinger kan formentlig skræmme de værste fugle væk.

Du skal ikke skyde fuglen

Den hurtigste, nemmeste og mest effektive løsning vil nok være at skyde fuglene ned fra træet, men der er flere grunde til, at det er en dårlig løsning. For det første er det ikke særlig humant at plaffe solsorter ned fra træerne. For det andet kan arten være fredet, og dermed ulovlig at dræbe. For det tredje vil der formentlig bare komme en ny fugl til træet.

Læs mere om