jul

Klimavenlig jul: Genbrug dit juletræ efter juleaften

Dit juletræ er ikke i sig selv en klimasynder, fordi træet binder CO2, så længe det vokser. Men skal det vedblive med at binde CO2 efter jul, skal du genbruge det rigtigt og ikke bare smide det i brændeovnen eller på komposten.

Efter jul kan du f.eks. lave stammen af juletræet om til små trænisser, der kan genbruges som julepynt år efter år.

Genbrug stammen

Juletræet er i princippet en unødvendig luksusvare, vi kun køber, fordi det er tradition. Men du kan godt købe et juletræ uden at få ondt i klimaskammen, så længe du genanvender træet rigtigt efter jul. Vil du hjælpe klimaet mest muligt, skal du sørge for at genbruge træets stamme hel eller i mindre bidder i stedet for at bruge det til brænde eller kompostere det i haven.

»CO2’en bindes især i træernes stamme, og kun en mindre del bindes i grene, nåle og rødder. Så længe træets stamme er intakt, er kulstoffet bundet her og kommer ikke ud i atmosfæren,« forklarer ph.d. Vivian Kvist Johannsen, der er seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på KU.

Neutralt CO2-aftryk

Det er ikke helt skidt at komme juletræet i brændeovnen eller aflevere det til afbrænding på genbrugspladsen. Selvom du slipper CO2’en ud, hvis du bruger dit juletræ til at generere varme, vil CO2-aftrykket fra træet stadig være neutralt.

Kilde: Jens Nielsen, skovfoged hos Naturstyrelsen Midtsjælland/DR

Juletræerne – og alle de andre træer – binder CO2, mens de vokser. Det er en helt naturlig proces. De holder på kulstoffet og »ånder« ilten ud igen. Men når vi fælder træerne og brænder, fliser eller komposterer dem på anden vis, lukker vi kulstoffet ud igen.

Sådan kan du genanvende stammen

Det bedste er at bruge juletræet som byggemateriale, når det er færdigt med at pynte i stuen, men det kan være svært at få et nyt skur ud af et enkelt lille nåletræ. Derfor får du her en række bud på, hvordan du ellers kan genbruge juletræet uden at lukke kulstoffet ud i atmosfæren:

Lav en knagerække

Brug et stykke af stammen til at lave en knagerække. Skær et stykke på 15-20 cm af stammen et sted, hvor der er mange grene. Skær grenene ned til en længde på 5-7 cm. Halvér stammen på langs, fjern barken, og slib træet med sandpapir. Hæng knagerækken op på væggen med skruer. 

Lav et kradsetræ til katten

Skær et stykke af stammen, og brug det som kradsetræ til din kat. Fastgør stammen til en plade, så det står sikkert og solidt, når katten går i gang med at kradse. Vikl evt. et reb om, hvis du vil gøre det ekstra kradsevenligt.

Lav bordskånere

Er stammen tyk nok, kan du skære den op i skiver og bruge dem til bordskånere. Er stammen tyndere, kan du samle skiverne som vist på billedet. Lad barken sidde for et ekstra rustikt look. Du kan også bruge skiverne til at lave juledekorationer på næste år.

Lav trænisser

Sav stykker af stammen, hvor den ene ende er spids, mens den anden er flad. Mal toppen af spidsen rød som nissehue, og giv nissen et ansigt. Her er det kun din fantasi, der sætter grænsen.

Lav lysestager til fyrfadslys

Skær træet op i små, buttede skiver, og brug et rundbor eller fladbor til at udhule skiven. Placer et fyrfadslys i hullet og vupti – så har du en rustik trælysestage.

Juletræ i potte er ikke nødvendigvis en klimavenlig løsning

Man kunne tro, at et juletræ i potte er den mest klimavenlige løsning, fordi man ikke fælder træet og kan bruge det igen og igen. Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis.

»Juletræ i potter er en sympatisk tanke, men der er flere udfordringer ved det. Træerne bryder sig ikke om temperaturskift, og det er ikke sikkert, at de overlever at blive flyttet indenfor, hvis de har stået ude hele året. Desuden er det begrænset, hvor meget de kan vokse i potterne,« forklarer Vivian Kvist Johannsen.

Når træerne ikke vokser eller vokser langsomt, optager de ikke lige så meget CO2, som de ville have gjort uden for potterne. Og køber du et træ i potte, der skal leveres til dit hjem langvejsfra, er transporten af træet og den tunge jordklump heller ikke gavnlig for klimaet.