Rapskimolie - den gyldne olie fra Bornholm

Muldet lerjord, et køligt forår og masser af solskinstimer giver rapsen på Bornholm gode vækstbetingelser. Hos Lehnsgaard i Aakirkeby forædler de rapsen ved at koldpresse de karrygule kim, der gemmer sig bag bælg og skal – og dét giver en særlig gylden olie, rapskimolie

Rapsen på Bornholm har gode vækstbetingelser. 

Fra spæd idé til flydende guld 

Fortællingen leveres på klingende bornholmsk, og smilet er stort, når landmand Hans Hansen fortæller om dengang, han fik ideen til det bornholmske guld – den skriggule rapskimolie, som de producerer på Lehnsgaard – Bornholms Oliemølle i Aakirkeby. 



»Egentlig opstod ideen, fordi jeg havde lyst til at eksperimentere med at skabe noget – at forædle og forfine de råvarer, jeg selv dyrkede. Da jeg fandt og købte en skruepresse hos en maskinhandler i Sverige, gik jeg for sjov i gang med at teste, hvordan man kunne presse den bedste olie af rapsen. Kort efter læste jeg en artikel om, hvor sund rapsolie er, og der fik jeg blod på tanden,« fortæller Hans Hansen. 



I 2004, ikke længe efter første idé og testpresning, tog Hans Hansen til Roskilde Dyrskue og præsenterede sit produkt. Her faldt han i snak med en mand fra Landbrug & Fødevarer på Axelborg, og han havde en kontakt i Hjerteforeningen. Det ledte til et samarbejde, hvor en diætist i Hjerteforeningen udviklede opskrifter med rapsolie, der blev trykt i en kogebog og givet væk sammen med ugebladet Hjemmet. I 300.000 eksemplarer.



»Pludselig begyndte en masse husmødre at ringe, de kunne ikke købe olien nogen steder. Hver især bad jeg dem prikke deres brugsuddeler på skulderen – og Coop var således den første supermarkedskæde, der fik vores olier på hylderne i hele landet,« forklarer Hans Hansen. 

Efter 20 år som landmand købte Hans Hansen (t.h.) oliemøllen i Aakirkeby i 2003. Henrik Kai Hansen kom ombord som medejer i 2017. Her er de to oliekonger ude og se på afgrøderne hos en sydbornholms leverandør. Al rapsen er dyrket og forarbejdet på Bornholm. 

2 oliekonger

Siden 2017 har Hans Hansen været partner med Henrik Kai Hansen, der også er bornholmer. Planen er, at sidstnævnte skal overtage de sidste 40 procent af virksomheden Lehnsgaard – Bornholms Oliemølle, når Hans Hansen går på pension om et par år. Henrik Kai Hansen har især været spydspids for virksomhedens opgradering i forhold til internationale certificeringer, øget detailsalg og beskrivelse af forretningsgangene i den snart helt CO2-neutrale virksomhed.

I dag tager Henrik Kai Hansen imod i høj sol på gårdspladsen foran fabrikken, hvor produktionen er i fuld gang.



»Vi kan starte her i den lagerbygning, vi kalder rapsmodtagelsen. Her afleverer de lokale landmænd – primært fra lokalområdet her på Sydøstbornholm – deres råvarer fra høsten, der strækker sig fra slutningen af juli til begyndelsen af august,« forklarer Henrik Kai Hansen.

Sådan opbevarer du bedst olien

Mørkt: Lys får olien til at oxidere hurtigere, så den bliver harsk.

Køligt: Du behøver ikke stille olien i køleskab, men det er vigtigt ikke at stille olien i solen eller lige ved siden af en varmekilde som for eksempel et komfur.

Minimer adgangen til ilt: Sæt låg på med det samme, og opbevar aldrig olien i en beholder, som ikke har et tætsluttende låg, da det starter den uønskede iltning.



Kilde: Tænk

700-900 flasker i timen

Rapsen skal igennem en række rensningsprocesser. I et lukket system transporteres rapsen ad flere omgange op i højden for at kunne ledes ned igennem forskellige former for sier og soldrensere med henholdsvis større og mindre huller end de sorte rapsfrø i bælgene. 

Herfra ledes de sorte rapsfrø op under taget, udenfor og ned i de 2, snart 4, enorme siloer, der står på plænen bag ved fabrikken. P.t. med plads til 750 tons rapsfrø i hver. 1 ton rapsfrø giver 330 liter færdig rapskimolie. I siloerne opbevares og ventileres rapsfrøene, inden den egent­lige presseproces går i gang i den tilstødende produktionshal. 



»Når rapsen lander i siloerne, reducerer vi vandprocenten ned til 7 procent, da det gør frøene mere stabile. Vi forsøger hele tiden at forfine processen, så smagen bliver så ren, mild og rund som muligt. Det er også derfor, vi kun koldpresser og ikke varmebehandler de gule kim, der er renset for deres sorte skaller. Det giver simpelthen en renere smag,« forklarer Henrik Kai Hansen.



Den friskpressede olie løber ned i 2 store tanke, hvor smårester fra kimene får lov at bundfælde sig på gammeldags manér og hvile sig i op til 2 måneder. Lige nu hviler cirka 30.000 liter rapskimolie sig i 5 store tanke. Inden påfyldningen i tappeanlægget filtreres olien en sidste gang – denne gang gennem en anordning, der mest af alt ligner et stort bistade. Herefter fyldes olien på flasker, får kapsel og label på. Når flaskerne kommer kørende ud ad transportbåndet, står landmanden Hans Hansen, iført hårnet og kittel, klar til at kontrollere, at kapslen sidder rigtigt, og at datomærkningen er korrekt, inden han pakker dem i kasser og sætter dem på en palle. 

De 2 oliekonger er storgrinende og højlydt uenige om, om »den gamle landmand« kan klare 700 eller 900 flasker i timen.

Jørgen Petersen (i forgrunden) har arbejdet hos Lehnsgaard i 11 år. Han tapper, pakker ramskimolie og sennep, som Lehnsgaard også producerer af rapsen. 

CO2-neutral produktion

I dag er fabrikkens produktion 99,92 procent CO2-neutral, bl.a. qua solceller på taget, der dækker 60-70 procent af fabrikkens elforbrug. Skorstenen væltes snart, for her fyres ikke med fyringsolie længere. De overflødige planterester fra diverse renseprocesser presses til piller, der bruges i pillefyret, og de 30 tons piller om året dækker al varmebehov i virksomheden, f.eks. til opvarmning af vand, der bruges til at vaske olietankene af i. 



»Mere cirkulært bliver det ikke – så den lader vi lige stå et øjeblik,« siger Henrik Kai Hansen med et stort smil ved tanken om den sparede CO2-udledning. Målet er selvfølgelig at være 100 procent CO2-neutral, og vejen derhen er fortsat at forfine alle processer, forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Udvider produktionen ud over landets grænser

Lehnsgaard Oliemølle er i fuld gang med at udvide sin produktion, fordi raps­kimolien er stadig mere efterspurgt fra både dansk og international detailhandel. Men danske fødevarestandarder giver de ikke meget for i udlandet. Derfor har Henrik Kai Hansen brugt de fleste af sine vågne timer det sidste halve år på at kortlægge og beskrive alle processer i mindste detaljer, så besøget af de internationale certificeringsmyndigheder i januar 2021 kunne ende positivt. 

Det gjorde det – og i dag holder han sin IFS-certificering, International Feature Standard Food, i hånden – et reelt adgangspas til det internationale fødevaremarked. 

Produktionen skal op i skala, processerne skal forfines, og hverdagen er fyldt med praktiske, jordnære udfordringer og overvejelser:



»Vi har kronisk for lidt plads, som f.eks. her på vores lager af flasker, pap og paller. Men det er vigtigt for os, at flaskerne ikke er lavet af plastik, men af genbrugsglas – hvilket også ser flottere ud, når olien står og lyser i klart glas i folks køkkener,« synes Henrik Kai Hansen. 

Læs mere om