Redaktionen anbefaler






Ifølge Danmark Statistik rejser 200.000 danskere på skiferie i februar. Tidligere undersøgelser har vist, at to tredjedele af dem kører til skisportsstedet i egen bil. Og har man travlt med at få klemt sine børn ind ved siden af langrendsskiene, glemmer man måske at tage et kig på sin forrude. Men det bør man.
Ekstrem kulde kan nemlig påvirke bilruden og føre til, at små, umærkelige stenslag får forruden til at revne. Hvad der hurtigt kunne være blevet repareret inden afgang, kræver så i stedet en komplet udskiftning af ruden.
Inspicer din bils forrude for dybe stenslag, så du kan få dem udbedret inden afgang. Det kan ikke undgås, at der vil være et par ridser og slag i rudens overflade, men går skaderne ned i glasset, skal de repareres, så du undgår, at ruden ødelægges yderligere.
Kommer der vand og skidt ind i din bilrudes åbne ’sår’, risikerer du, at ruden revner, når vandet fryser til is og udvider sig. Hav derfor en rulle tape eller rudetape liggende i din bil, så du kan dække stenslaget til, inden der trænger vand ind.
Tidligere afhang det af stenslagets placering, om det var nødvendigt at reparere for at få bilen synet. Sådan er det ikke længere. Uanset om stenslaget er inden eller uden for viskerfeltet, kan det kræve udbedring, hvis det bliver vurderet, at det begrænser udsynet. Få derfor altid tilset din rude, hvis du får et stenslag.
Glas udvider og bevæger sig, når det udsættes for temperaturskift, og er ruden skadet, risikerer man, at den slår revner. Vask derfor ikke din rude med varmt vand for at fjerne isslaget, brug i stedet knofedt og en god isskraber.
En isskraber med stålklinge vil ridse din forrude og gummilisten omkring den. Brug i stedet en skraber af plexiglas.
Det kan være en idé at afskærme sin forrude, når bilen er parkeret. Det skåner både bilens forrude og bilistens tålmodighed ikke at skulle skrabe sne af ruden, inden man kan køre.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10