Mormormad: Varm op til påsken med skidne æg
Skidne æg smager meget bedre end de lyder
Skidne æg lyder som en utiltalende ret, men intet er mere forkert. Skidne æg er en skøn frokostret, der består af halve smilende æg i sennepssovs med karse og måske lidt snaps. Et smilende æg, hvor blommen ikke er blevet helt hård, skal koge i syv minutter. Sennepssovsen laves som persillesovs uden persille, men med den sennep, du bedst kan lide.
Du kan få opskriften på Samvirkes skidne æg på coopopskrifter.dk
Skidne æg spises påskelørdag, hvor tøjet og huset er beskidt
Skidne æg er en ret skabt til påsken. Skidne æg skal spises påskelørdag. Påskelørdag følger efter to helligdage, nemlig Skærtorsdag og Langfredag. Derfor hedder retten skidne æg. I gamle dage var rengøring og tøjvask og alt andet arbejde ikke tilladt på helligdage. Det fortæller noget om, hvordan lugt og rengøringstandard var, når det blev Skiden lørdag, altså påskelørdag.
Skidne æg er en god forløber for påskeæg
Skik og brug siger, at påskeægget skal gemmes til 1. påskedag, som er søndagen lige efter Skiden lørdag eller påskelørdag. Det er længe at vente, når butikkerne sælger påskeæg mindst en måned i forvejen. Men hold ud og prøv med Skidne æg til frokost. Hæld en rest af julesnapsen i sovsen, hvis det skal være luksus.