Kan man blive smittet med sygdom på toiletbrættet?
Smitterisiko og hygiejne går hånd i hånd
Man kan ikke svare helt sort/hvidt og kort på, om man kan blive smittet med sygdom fra toiletbrættet, siger hygiejnesygeplejerske Bodil Forman.
“Det kommer jo an på, hvad du laver på toilettet, og så kommer det også an på, hvad der sidder på brættet. Der findes jo tusindvis af mikroorganismer, og nogle af dem kan smitte,” siger hun.
Bodil Forman afviser dog, at man skal være nervøs, for der vil for langt de fleste ikke være nogen stor risiko for at blive smittet med noget, så længe man holder en fornuftig hygiejne.
Dårlig hygiejne kan give dårlig mave
De bakterier, der sædvanligvis giver diarré, er nogle, vi spiser os til gennem madvarer.
Men når du går på toilettet, kan der sprøjte bakterier op, som ikke kan ses med det blotte øje, ligesom du kan overføre bakterier fra dig selv til berøringsflader på toilettet.
Bodil Forman kalder det for en smittecirkel, når smitte overføres fra en person til en anden. Bakterier kan overføres fra afføring til mund, og forløbet er i grove træk sådan:
1. Når du tørrer dig efter toiletbesøg, får du bakterier på hænderne.
2. Bakterier fra hænderne afsættes på berøringspunkter (toiletskylleknap, dørhåndtag o.l.).
3. En anden person sætter sine hænder på berøringspunkterne og får bakterier på hænderne.
4. Personen har senere hænderne oppe ved munden og får derved overført bakterierne til sig selv.
Vask hænder, vask hænder, vask hænder
Bakterier er en naturlig del af et toiletbesøg, og af vores liv i det hele taget, og i de fleste tilfælde er de som nævnt ikke så farlige, som vi kan komme til at gøre dem til.
Derfor har Bodil Forman én grundregel, som er alfa og omega i forhold til god hygiejne.
“Vask hænder med vand og sæbe. På toilettet er der mange andre berøringsflader end brættet, bakterierne sidder på, men hvis alle vasker hænder, når de har været på toilettet, vil overførslen af bakterier blive reduceret,” siger hun.
Husk at vaske hænder med vand og sæbe, når du...
- har været på toilet
- har pillet i eller pudset næse
- begynder at lave mad/spise
Det (u)farlige toiletbræt
Ifølge hygiejnesygeplejersken har mange bakterieforskrækkelse og vil slet ikke sætte sig på toiletbrættet, når de besøger det lille hus. Det er der dog ingen grund til at være bange for, medmindre der er tydelige spor af blod eller afføring.
“Men er der sådan noget på brættet, tror jeg godt nok, det er de færreste, der vil sætte sig,” siger Bodil Forman. En skrøne siger, at man kan blive smittet med HIV fra et toiletbræt, men også det maner Bodil Forman i jorden.
“HIV og andre blodoverførte sygdomme smitter ikke fra et toiletbræt. Så skal du i hvert fald sætte dig i synligt, friskt blod med et åbent sår på låret. Men så er vi ude i det teoretiske, ” lyder det fra hygiejnesygeplejersken.