Kan jeg vaske bomuld og syntetisk materiale i en uldvask?
Du kan godt blande bomuld og andre materialer i en uldvask
Mange har nok prøvet at starte en uldvask med kun en sweater og et par sokker i, simpelthen fordi der ikke var mere uld i vaskekurven. Nogen har sikkert også overvejet, om man mon ikke kunne smide for eksempel en bomuldsbluse eller et par bukser i syntetisk materiale med ind i maskinen for at undgå unødigt brug af vand og el. Og jo – det kan man faktisk godt, lyder svaret.
Det viser forsøg foretaget af de norske forskere Ingun Grimstad Klepp og Kirsi Laitala fra Forbruksforskningsinstituttet (SIFO) i Oslo. Der er dog et par forbehold, du skal være opmærksom på.
Tøjet, du fylder op med, må kun være let snavset
En t-shirt, der lugter kraftigt af sved, eller et par bukser, der er snavsede af mudder, vil med al sandsynlighed ikke blive rene på uldprogrammet. Det er der to forklaringer på. Den ene er, at uldvaskemiddel – i modsætning til almindelig vaskemiddel – ikke er tilsat enzymer, som har evnen til at opløse genstridige pletter. Enzymerne nedbryder nemlig også fibrene i uld.
Den anden forklaring er, at tromlen bevæger sig mindre under et uldvaskeprogram end under et almindeligt program for at skåne uldtøjet. Den mindre bevægelse går ud over ”vaske”-effekten. Du skal derfor kun fylde op med let brugte stykker tøj, hvis du ikke vil blive skuffet over resultatet. Desuden bør tøjet, du fylder op med, være noget, der i forvejen kan vaskes på 30 eller 40 grader . Vask aldrig karklude, sengetøj, undertøj og håndklæder sammen med uld. Det skal have 60 grader for at blive rigtig rent.
Tip: Giv uldtøjet en centrifugering på 1400 omdrejninger
De fleste uldprogrammer centrifugerer tøjet på højst 1000 omdrejninger. Men uldtøj kan sagtens klare at blive centrifugeret på 1400 omdrejninger uden at tage skade. Du kan derfor med fordel give dit uldtøj en ekstra centrifugering, når uldprogrammet er slut, så det tørrer hurtigere, og du mindsker risikoen for, at det bliver trukket ud af form underophængning på grund af vægten fra vandet.
Lille statistisk risiko for, at noget uld vil krympe
De norske forskere testede også, om uldtøjet lider under at få selskab af tøj i andre materialer. I forhold til fnug fandt de ingen ekstra belastning. I forhold til risikoen for krympning fandt de en lille forskel på uldtøj vasket alene og uldtøj vasket sammen med andre materialer, fremgår det af artiklen, hvor de har samlet resultaterne.
Testen af krympning viser ikke signifikante forskelle, men alligevel en lille tendens; 0.5% af ulden krympede i vask hvor uld var vasket sammen med andre materialer, skriver de.
Uld kan godt koges
Det er en myte, at uld ikke kan koges uden at krympe. Det kan det godt. Men bliver det udsat for bevægelse samtidig med varmen – som det er tilfældet i en vaskemaskine – så vil det med stor sandsynlighed krympe. Du kan altså med fordel putte et stykke uldtøj i en gryde med kogende vand for at desinficere det. Men undlad at røre eller på anden måde skabe bevægelse i vandet.
Fyld ikke flere kilo i end uldprogrammet forskriver
Hvis du fylder en uldvask op med tøj af andre materialer, skal du huske stadig at bruge vaskemiddel beregnet til uld eller uld og silke. Desuden skal du være opmærksom på ikke at putte mere tøj i maskinen, end uldvaskeprogrammet foreskriver. Det vil typisk være 1,5 til 2 kg, hvis du har en vaskemaskine med en kapacitet på 6-7 kg.