Hvor meget vitamin mister friskpresset juice ved at stå?

Kan man presse juice på en juicepresser og opbevare det i køleskab?

Saft og juice holder sig fint i køleskab.

?

Jeg presser saft på en almindelig saftpresser af grøntsager og frugt hver morgen, og vi drikker det med det samme, da det jo ikke kan stå uden at miste vitaminer.

Jeg har hørt, at hvis man presser saften på en juicer, kan den opbevares i op til flere dage og stadig være lige så sund. Er det korrekt?

Karen Andersen

Svar fra Leif Skibsted

C-vitamin eller ascorbinsyre ødelægges hurtigt i mange grøntsager og frugt ved iltning, især når de skrælles, skæres i stykker eller presses til juice, så ascorbinsyren får fri kontakt med luftens ilt. Hele bær som fra havtorn holder sig dog godt, når de rengjorte fryses ned hele.

De fleste bær taber kun omkring 10 procent af C-vitamin indholdet om året ved frostlagring. I saft og juice forsvinder C-vitamin dog hurtigt ved stuetemperatur efter presning af frugt og grøntsager i kontakt med luftens ilt, men hvis saft eller juice sættes i køleskab, kan den sagtens holde sig til dagen efter og stadig være et godt vitamintilskud.

Kommerciel juice sælges derfor i flasker og kartoner, hvor ilt er fjernet. Ved presning og opbevaring af juice skal man helst undgå kontakt med jern-overflader i saftpresser og sigter eller under opbevaring, da jern fremmer nedbrydning af ascorbinsyre i sure produkter som juice.

Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Læs mere om