Hvilken olie skal jeg varme op til fondue?
Hvilken slags fedtstof vil I anbefale i
fonduegryden?
Tænkt gerne sundhed, smag og lugtgener ind i svaret.
Tina Fjord Pedersen, Ringkøbing
Svar fra Leif Skibsted
Raffineret rapsolie vil være et godt valg, da denne oprensede olie kan tåle opvarmning, ikke afgiver lugt og samtidig har en god fedtsyresammensætning med højt indhold af den robuste omega-9-fedtsyre oliesyre og et passende indhold af den essentielle omega-3-fedtsyre linolensyre.
Den koldpressede rapsolie er ikke egnet, da den har lavere rygepunkt, afgiver smag og indeholder mere linolensyre og dermed lettere bliver harsk ved opvarmning.
Palmeolie kan også anbefales, den er smagsneutral og tåler opvarmning bedre, hvilket kan være en fordel ved langvarige festmiddage.
Rapsolie er dog bedre ernæringsmæssigt end palmeolie.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevareidenskab på Københavns Universitet.