Hvilken frugt er den sundeste?

Frugt er sundt, men man kan ikke sige, at én frugt er sundere end andre – heller ikke selvom nogle bær f.eks. bliver fremhævet som superfoods. Det sundeste er at veksle mellem forskellige frugter for at få gavn af alle de næringsstoffer, som de forskellige frugter indeholder, forklarer seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.
Frugtfad fyldt med en masse forskellige frugter såsom vindruer, appelsiner, pærer og ananas

Forskellige frugter indeholder forskellige vigtige vitaminer og mineraler. Derfor giver det ikke mening at udråbe en frugt til at være den sundeste.  

Er nogle frugter sundere end andre?

Nej, der findes ingen evidens for, at nogle frugter er sundere end andre, siger seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Anja Pia Biltoft-Jensen. Og egentlig kan man slet ikke stille det op så simpelt, uddyber hun:

»Ingen frugt indeholder alle de næringsstoffer, vi har behov for. Så ligesom inden for de øvrige fødevaregrupper gælder det om at spise varieret af frugt og grønt for at få gavn af de forskellige vitaminer og mineraler, som frugterne og grøntsagerne hver især indeholder.«

Vær påpasselig med superfoods

»Det er ofte eksotiske bær, som bliver udråbt til superfoods. Men man bør altid være påpasselig, når en enkelt fødevare bliver puttet op på en piedestal. Du bliver ikke sundere af at spise en håndfuld acaibær fra Amazonas end et æble. Du bliver sundest af at variere dit indtag af frugt og grønt.«

- Anja Pia Biltoft-Jensen

 

Er frugt overhovedet sundt?

At frugt er sundt, hersker der til gengæld ingen tvivl om. Frugt og grønt er med til at forebygge en lang række livsstilssygdomme, og det er en af grundene til, at Fødevarestyrelsen anbefaler »6 om dagen«: 600 gram frugt og grønt, hvoraf mindst halvdelen er grøntsager. Man er ikke helt sikker på, hvad det er i frugt og grønt, der er så gavnligt, men formodentlig er det kombinationen af vitaminer, mineraler, kostfibre og andre stoffer såsom fytokemikalier, som er forbundet med en række sundhedsfordele.

Kan man spise for meget frugt?

Der er ingen grund til at være nervøs for at spise for meget frugt – så længe det ikke bliver på bekostning af de andre fødevaregrupper, som indeholder andre næringsstoffer, vi har behov for. Man kan altså ikke leve af frugt alene. Samtidig skal man være opmærksom på, at sundhedseffekten aftager, efter at man har ramt de 300 gram frugt, som myndighederne anbefaler. Der er muligvis en yderligere effekt, men det fortsætter ikke i det uendelige.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Men hvad med sukkeret i frugt?  

Man behøver ikke være påpasselige med sukkeret i frugt på samme måde som med raffineret sukker. Sukkeret i frugt er pakket ind i fibre, så der frigøres kun lidt sukker fra de fibre, man bryder, når man tygger. Resten frigøres meget langsommere, end hvis man spiser en chokoladebar eller et stykke slik, da det kræver en del arbejde fra fordøjelsessystemet at »pakke sukkeret ud« af fibrene. I juice er en del af fibrene imidlertid sorteret fra, og derfor har juice ikke den samme evne som hel frugt til at forsinke sukkeroptagelsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er det godt at spise frugt, hvis man vil tabe sig?

Det kan være en god idé at øge sit indtag af både frugt og grøntsager, hvis man forsøger at smide et par kilo. Frugt og grønt er nemlig meget næringsrigt, men ikke særlig energitæt. Det gælder dog ikke tørret frugt og nødder, som netop indeholder meget energi, så her kan det være en god idé at holde lidt igen. Juice kan heller ikke anbefales, hvis man vil tabe sig, fordi det ikke giver den samme mæthedsfornemmelse, som når man spiser frugten.

Kilde: Anja Pia Biltoft-Jensen, gruppeleder og seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet