Gode råd: Sådan renser du dine smykker

Er du træt af, at dine smykker bliver plettede, mørke eller ridsede? Læs her, hvordan du renser dine smykker, så de får blankheden tilbage. Læs også, hvordan du bedst opbevarer og passer på dine smykker.

Sådan renser du sølvsmykker:

Sølv oxiderer, når det kommer i kontakt med svovlbrinte i luften. Det giver sølvet en mørk og plettet overflade. Se med her, hvordan du nemt får dine sølvsmykker blanke igen: 

Sådan renser du guldsmykker:

Er dine guldsmykker blevet fedtede og snavsede, så renses de nemt med lunkent vand, opvaskemiddel og en blød pudseklud. Er guldet blevet mat eller gråt, skyldes det, at dét sølv, der er iblandet guldet, oxiderer. Et husmodertrick er at gnide guldsmykket ind i løgsaft og lade det ligge et par timer, inden man skyller det i lunkent vand. Så får guldet sin blankhed tilbage.

Sådan renser du perler:

Perler er et levende, organisk materiale, der ikke tåler kontakt med cremer, rengøringsmidler, parfume, shampoo, klor og lignende. Er perlerne blevet fedtede og matte at se på, renses de bedst med en blød klud og lunkent vand.

Sådan renser du ædelstene:

Ædelstene som diamanter, rubiner og safirer gøres bedst rene med vand og opvaskemiddel. En blød tandbørste er det bedste redskab til at rense smykket omkring ædelstenen.

Pas på dine smykker

Vil man forlænge sine smykkers levetid, er det en god idé at overveje, hvordan man opbevarer dem. Hvert smykke skal helst ligge i sin egen plast- eller stofpose. Så undgår man, at smykkerne ridser hinanden. Vil man have dem hængende fremme, kan man bruge et smykkestativ. Lad dog smykkerne hænge med god afstand mellem hinanden, så man ikke risikerer, at de ridses. Opbevar i øvrigt ikke dine smykker på badeværelset, hvor der typisk vil være fugtigt.  

Fugt er generelt et no-go i forhold til ens smykker. Undgå derfor at have smykker på, når du går i bad, vasker op eller er på stranden eller i svømmehallen. Dyrk heller ikke sport med smykker på, da sved også vil fremskynde oxideringen. ​

Kilde: katoni.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: #rengøring