Redaktionen anbefaler






Den røde gløgg med mandler og rosiner er den mest almindelige herhjemme
Uanset hvilken slags gløgg, du vil lave, kan du lave din egen gløggekstrakt.
Ingredienser:
2 stk hel kanel
8 kardemommefrø/kapsler
3 stjerneanis
3 tsk sukker
1/2 appelsin, usprøjtet
1/2 citron, usprøjtet
7,5 dl vand
1 håndfuld rosiner
Sådan gør du:
Sæt en gryde over med vandet. Skal og saft af en halv citron og en halv appelsin kommes i sammen med resten af ingredienserne.
Varm blandingen op til kogepunktet og skru herefter ned. Lad det simre under låg i 60 min. Rør rundt i ny og næ.
Hæld blandingen i en skål, dæk den til og lad den trække i minimum 4 timer – bedst hvis den står til dagen efter.
Blandingen sies og er klar til brug i forholdet 1 del ekstrakt til 3 dele rødvin.
Ingredienser:
Ekstrakt (hjemmelavet eller købt)
1 fl rødvin
1 dl portvin
65 g hakkede mandler
100 g rosiner
50-75 g rørsukker
1 dl snaps, rom, portvin eller vodka
Sådan gør du:
Læg rosinerne i blød i alkohol (snaps, rom, vodka eller portvin), og lad dem trække i et døgn.
Skold, smut og hak mandlerne groft.
Bland ekstrakt og rødvin i forholdet 1:3. Bland sukker, portvin, mandler, og de alkoholfyldte rosiner i, og varm langsomt op til lige før kogepunktet. Gløggen må ikke koge. Smag til og server.
Tip:
Ønsker du en alkoholfri version af den klassiske gløgg, kan du udskifte rødvinen med hyldebær- eller solbærsaft.
Hvid gløgg er også blevet en populær drik ved juletid
Hvid og pink gløgg kan laves efter samme fremgangsmåde som rød gløgg, eller drikkene kan laves hurtigere uden først at lave ekstrakt.
Ingredienser:
1 liter hvidvin
2 dl æblemost
1 dl lys rom
2 kanelstænger
2 hele nelliker
1 tsk kardemommefrø/kapsler
1 stang vanilje
1 økologisk citron eller lime
1 økologisk appelsin, skallen
1 dl sukker
Lyse og mørke rosiner
Smuttede, hakkede mandler
Sådan gør du:
Kom ingredienserne i en gryde. Varm gløggen op ved svag varme i cirka 10 minutter. Gløggen må ikke koge. Lad herefter gløggen stå og trække et par timer. Si gløggen, og lun den før servering.
Ingredienser:
1 liter rosé
1 dl lys rom
1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
5 anisstjerner
2 kanelstænger
1 tsk kardemommefrø/-kapsler
1 dl sukker
Tørrede blåbær, tranebær og valnødder.
Sådan gør du:
Kom ingredienserne i en gryde. Varm gløggen op ved svag varme i cirka 10 minutter. Gløggen må ikke koge. Lad herefter gløggen stå og trække et par timer. Si gløggen, og lun den før servering.
Ingredienser:
1 l hyldeblomstsaft
1 l vand
4 kanelstænger
10 hele nelliker
2 stænger vanilje
2 æbler i tern
3 dl rosiner
100 g mandelsplitter
Sådan gør du:
Flæk vaniljen på langs. Varm langsomt hyldeblomstsaft, vand, kanel, nelliker og vanilje op i en gryde.
Skær æblerne i små tern. Kom æbler, rosiner og mandelsplitter i gløggen, lige inden den serveres i glas.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10