Farveeksplosion i køkkenhaven: 10 smukke og anderledes afgrøder, du kan dyrke i haven eller drivhuset

Blå kartofler, pink selleri og tomater, der changerer fra grøn over gul til rød. Det er blot et par eksempler på fantastiske afgrøder, der vil få din køkkenhave til at eksplodere i farver. Samvirke har bedt indehaver af Berg's Fairytale Garden Janus Berg udvælge 10 afgrøder i vilde farver og faconer, som nok skal få naboerne til at måbe.
Farvede kartofler - pink emmalie, blaa anneliese

Farvede kartofler: pink emmalie, blå anneliese

Der findes kartofler i mange farver: Blå, pink, røde, gule og hvide. De farvede kartofler er faktisk den oprindelige sort, og de farvede kartofler plantes og høstes som almindelige kartofler. De farvede kartofler er sundere end de almindelige hvide, da de farvede kartofler indeholder færre kulhydrater og mindre stivelse, og så har de en masse antioxidanter og antiinflammatoriske egenskaber. Kartoflerne holder farven, selv når de er kogt. 
Lægges: Efter sidste risiko for frost i maj.
Høstes: Juli-den første frost.

Achocha

Achocha er en form for sydamerikansk agurk, der kan høstes fra sensommeren og helt frem til den første frost. Achocha ligner ikke agurker, men de smager som agurker. Achocha er hule og har en streng med frø, som let kan fjernes. Achocha kan spises rå, fyldt med kød og stegt i ovnen eller i gryderetter. 

Sås: Inde i april eller direkte i maj.

Høst: Juli-den første frost.

Bladbeder

Bladbeder er supersmukke. De fås i mange forskellige farver - stænglerne kan være både hvide, gule, orange, lysegrønne og røde. Man kan også krydse de forskellige farver og få multifarvede bladbeder som på billedet. Næsten hele planten bruges. Stilkene kan spises friske i salater eller steges, og bladene kan bruges i salater eller steges som spinat. Bladbederne kan høstes helt ind i vinteren.

  • Sås: Inde i februar/marts.
  • Høstes: Juni-december/januar alt efter frosten.

Oca oxalis

Oca oxalis en vidunderlig knold, og du kan spise næsten hele planten. Blomster og blade er syrlige i salater, og knoldene, som høstes efter første nattefrost, kan både spises friske, kogte og stegte. Vi elsker de søde knolde stegt på panden. Planten skal forspires inde i marts og plantes ud i maj. Derfra klarer planten resten selv. Selvfølgelig med lidt hjælp fra god næringsrig jord og lidt vand.

Forspires: I potte inde i marts. 

Høstes: Lige efter den første nattefrost. Blade og blomster høstes hele sæsonen

Pink selleri

Pink selleri er en smuk og sjov plante. Pink selleri er en blegselleri, der har helt pink stilke. Pink selleri kan bruges på samme måde som almindelig blegselleri, den har en lidt kraftigere smag, som er super lækker. Vi bruger den meget i salater, hvor den laver det smukkeste farvespil. 

  • Sås: inde i februar/marts.
  • Høst: Juli-den første frost.
Pink selleri

Jungleagurk

Jungleagurk er en skør lille agurk, som ligner en lille minivandmelon. Den er syrlig og frisk og perfekt til en lille hapser eller i salater. Agurken kan dyrkes både i drivhus og på friland. Og faktisk med lige gode resultater.

Sås: Inde i april.

Høstes: Fra juli til den første frost.

Tomat: Brad's atomic grape

Tomat: Brad's atomic grape

Når det kommer til tomater, er der en, som bare slår alle de andre af pinden! Ud over at tomater af sorten Brads’ atomic grape nok per definition er nogle af de smukkeste tomater overhovedet med deres multifarvede udseende i næsten alle tænkelige farver, ja så slår de også alle i smag! De er både kraftfulde, aromatiske og fyldt med umamismag. Og så er de rigtigt søde og har en perfekt syrebalance.

  • Sås: Inde i marts.
  • Høst: Fra juli til den første frost.

Aubergine: Thai long green og Fengyuan purple

Thai long green er en super smuk limegrøn aubergine. Varianten er blandt de bedste auberginer i verden, og den er kendt for sin gode smag, og fordi den slet ikke er bitter, som man ellers kan opleve, at nogle auberginer er. Det samme gælder for Fengyuan purple, som også er en aflang, tynd aubergine med den skønneste smag. At de er tynde og aflange, gør dem lette at bruge i køkkenet. De vokser begge præcis som andre auberginer og tomater.

Sås: Inde i februar/marts.

Høst: Fra juli til november

Annanaskirsebaer

Ananaskirsebær

Ananaskirsebær er en total favorit. De hjemmedyrkede smager meget bedre end dem, man køber. Vælg den høje variant, som kan blive 2 meter. Smagen er fyldig, sød og intens med en skarp smag af ananas og en masse lækker umami. 

  • Sås: Inde i marts.
  • Høst: Fra juli til den første frost.

 

Tomat: Primary colors - grøn variant

Endnu en sindssygt smuk og smagfuld tomat, som vil klæde ethvert drivhus. Tomaterne er smukke med et multifarvet ydre, og smagen svigter heller ikke. De grønne varianter har oftest den kraftigste smag. Smagen er fyldig, aromatisk og med masser af umami, og der er en perfekt balance mellem sødme og syre. Hvad mere kan man drømme om?

  • Sås: Inde i marts.
  • Høstes: Fra juli til den første frost.

Sådan kommer du igang

Er du blevet inspireret af eksemplerne i artiklen her, så søg efter de forskellige planter og frø på nettet. Ifølge Janus Berg skulle de være tilgængelige i Danmark, og ellers kan du henvende dig direkte til Berg's Fairytale Garden, som efter planen har alle frøene og planterne på hylderne til foråret 2023.

Om kilden: Janus Berg er indehaver af Berg's Fairytale Garden, som er en moderne nytænkende og eksperimenterende selvforsynings- og produktionshave på Sydsjællnd. Haven er åben for besøgende, og du kan følge med på Instagram her.