Er kulhydrater ikke sukker?

Hvordan kan kulhydrater omdannes til sukker, når de er sukker?
?

Jeg har undret mig over et svar fra Per Brændgaard til spørgsmålet i Samvirkes brevkasse: Kan sukker give kræft?  

Han svarer, at kulhydrater bliver omdannet til sukker inde i kroppen. Er kulhydrater ikke sukker?

Han svarer også, at det bliver omdannet til druesukker, også kaldet glukose. Er druesukker og glukose da det samme?

Svaret fortæller, at det er ligegyldigt, om sukkeret kommer fra slik, honning eller dadler, det bliver alt sammen omdannet til druesukker. Er det sandt?

Endelig skriver Per Brændgaard, at tomme kulhydrater ikke indeholder sunde næringsstoffer, og fulde kulhydrater indeholder sunde næringsstoffer.

Er kulhydrater ikke kulhydrater og et selvstændigt næringsstof?

Peter Ulrich, Aarhus

Svar fra Per Brændgaard

Det er ikke alle optagelige kulhydrater i kosten, der er sukker. Kulhydrater findes i form af stivelse som i korn og kartofler og sukkerarter som i bl.a. frugt og tilsat sukker.

Der findes forskellige sukkerarter, og den  'valuta', som både stivelsen og de forskellige sukkerarter veksles til under fordøjelsen i tarmen eller efter optagelse i leveren, er druesukker, som også kaldes glukose.

Sukker i blodet, altså blodsukker, er druesukker eller blodglukose. Når kulhydraterne i nogle madvarer optages langsommere end andre, kan det skyldes, at stivelsen er længere tid om at blive fordøjet til druesukker i tarmen,  f.eks. i fuldkorn, eller at sukkeret først skal omsættes i leveren, før det ender som blodsukker, f.eks. frugtsukker i æbler. 

Kulhydrater er et selvstændigt næringsstof og indeholder i sig selv ikke andre næringsstoffer. Når man taler om tomme og fulde kulhydrater, fortæller det, hvad de pågældende madvarer samlet set indeholder af næringsstoffer. Tilsat sukker er tomme kulhydrater, fordi det kun er sukker. Og slik og sodavand med et højt indhold af tilsat sukker er tomme kulhydrater. Derimod er f.eks. tørret frugt fulde kulhydrater, da de både indeholder sukker og næringsstoffer i form af kostfibre, vitaminer og mineraler i betydelige mængder. 

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.