Engang blev støvsugeren trukket af heste og man støvsugede kun et par gange om året
I starten var støvsugeren eksklusiv og tung - i dag er den alle mandseje
Hvem skal støvsugere? Og bliver det gjort ofte nok? Det er sikkert diskussionsemne i mange familier - i begyndelsen støvsugede man slet ikke så ofte. De første støvsugere måtte nemlig rekvireres udefra, når der skulle støvsuges, og derfor var det kun de mest velhavende familier, der fik støvsuget et par gange om året. Andre måtte fortsætte med tæppebankeren. Tag en tur med gennem støvsugerhistorien fra 1860 og frem til i dag.
1860: Det første patent
Daniel Hess fra Iowa tager patent på en carpet sweeper. Gulvtæppefejeren opsamler – på papiret – støv og snavs ved hjælp af en roterende børste, en blæsebælgsagtig anordning, som skaber undertryk, samt to kamre med vand. Mr. Hess fastslår selv i sin patentansøgning, at luften bliver renset, når den passerer gennem vidunderet. Det lyder lovende, men der findes intet bevis for, at opfindelsen nogensinde blev lavet i virkeligheden.
1869: Den første støvsuger
Ives W. McGaffeys maskine er den første støvsuger, der føres ud i livet. Den er til gengæld så stor og besværlig, at der skal flere personer til at betjene den.
1901: Gæsterne blev inviteret til støvsugning
Den engelske ingeniør Hubert Cecil Booth skaber den første motoriserede støvsuger, der får øgenavnet Puffing Billy. Stor, klodset og ikke videre køn med sine lange slanger, der kan nå ind ad folks vinduer, er den. Til gengæld bliver Puffing Billy et hit blandt det bedre borgerskab. Man afholder selskaber, der har ét program på dagsordenen: at kigge på støvsugning.
1904: Dansk Støvsuger Kompagni kan komme forbi deres kontor eller hotel og gøre rent som en orkan
Herhjemme vækker støvsugermaskiner så meget opsigt, at ’Blæksprutten’ laver en satiretegning, hvor stuen bliver ryddet af en tornado. ’Monstrene’ vinder frem på hoteller, i teatre og saloner samt i industri- og håndværksvirksomheder. Hvis man bor i København, tilbyder Dansk Støvsuger Kompagni at komme forbi med en af sine store maskiner, som trækkes af heste. Mens maskinen står på gaden, trækker en fagmand slangerne ind gennem vinduet og gør rent som en orkan. I de københavnske gader stopper folk op og kigger på de teknologiske landvindinger. Dansk Støvsuger Kompagni reklamerer med, at man ikke længere behøver at flytte alting:
”Alle Tæpper og Møbler forblive paa deres Plads. Ethvert Støvgran fjernes, og Farverne i Stofferne opfriskes. Anerkendt af Lægerne som den eneste sanitære, anvendt af H.M. Dronning Alexandra. Grundig Rensning – Moderate Priser. Hele Lejligheder renses en, to eller flere Gange om Aaret efter nærmere Overenskomst.”
1910: Nilfisk stiftes i en baggård på Vesterbro
Mange betragter stadig støvsugning som pjank og unødig luksus, så tæpper og møbler får fortsat med tæppebankeren. Men i en baggård på Vesterbro i København har Peder Andersen Fisker og Hans Marius Nielsen gang i noget nyt. Fisker og Nielsen, kendt som Nilfisk, bliver den første virksomhed i Europa, der sælger mobile støvsugere. Modellen vejer kun 17,5 kg og kan betjenes af én person. Det er dog de færreste danskere, der har råd til egen støvsuger. Nogle lejer den hos rullekonen på timebasis, de fleste banker videre på tæpperne.
I 1913 kan en Nilfisk købes for 380 kroner. Det svarer til 20.000 kroner i 2024.
1932: Den stille dansker
Nilfisk introducerer en ny model, der sælges med succes i udlandet. Pga. sit hidtil uhørte (om man vil) lave støjniveau bliver den kendt som ’Den stille dansker’. Nilfisk producerer i 1938 støvsugere i 10 lande på verdensplan. Et år ti tidligere havde svenske Electrolux lanceret den første støvsuger, der kunne køre på gulvet. Altså hvis man lagde skinner ud først. Modellen hed Model V.
1958: Et ikon bliver født
Nilfisk introducerer en ny model, der sælges med succes i udlandet. Pga. sit hidtil uhørte (om man vil) lave støjniveau bliver den kendt som ’Den stille dansker’. Nilfisk producerer i 1938 støvsugere i 10 lande på verdensplan.
1981: Stuvsøgere bliver kunst
På Museum of Modern Art i New York udstiller den kontroversielle kunstner Jeff Koons sin ’The New’-serie af almindelige hverdagsstøvsugere i glasmontre.
1983: Farvel til posen
James Dyson bliver træt af sin traditionelle støvsugers ineffektivitet og bruger fem år på at opfinde Dyson G-Force med cyklonisk vakuumteknologi, der adskiller støvet fra luften ved hjælp af centrifugalkraft. Et cylindrisk kammer skaber en hvirveleffekt, som får de tungere partikler til at blive skubbet ud af kammeret og falde ned i en opsamlingsbeholder – Dysons støvsugere er poseløse. Designet er futuristisk, og støvsugerens grundlæggende teknik kalder Dyson selv ”det største teknologiske fremskridt siden støvsugerens opfindelse i 1901”.
1997: Verdens første robotstøvsuger
Svenske Electrolux demonstrerer Trilobite, verdens første selvkørende robotstøvsuger, i BBC’s tv-udsendelse ’Tomorrow’s World’. Den kommer på markedet fire år efter.
2009: Robotstøvsugeren kortlægger selv stuen og støvsuger, når hunden rejser sig
Neato Robotics lancerer verdens første robotstøvsuger, der kan scanne og kortlægge sine omgivelser og finde vej ved hjælp af en laserbaseret teknik, som også anvendes i selvkørende biler. Støvsugeren bruger kortlægningen til at rengøre metodisk. Hvis den skal oplades, finder den selv tilbage til basen, inden den fortsætter præcis, hvor den slap. Når din hund eller kat rejser sig, bemærker robotten, at det hidtil optagede gulvområde nu er ledigt, hvorefter den straks rykker ud og støvsuger dette.
2019: Støvsugere dyrkes som fetich på kunstudstilling
På Kunsthal Charlottenborg kan man se den israelske kunstner Roee Rosens film ’The Dust Channel’. Her skal en russisk sang vække en Dyson DC07-støvsuger til live, ved at denne får fortalt sin egen historie – om Sir James Dyson og hans støvsugere. Plottet er et trekantsdrama mellem et velhavende par og deres DC07-støvsuger, som parret dyrker som fetich og betegner som ”mægtigere end Michelangelos Sixtinske Kapel”. Handlingen kulminerer, da kvinden skiller støvsugeren ad og tager den mellem sine ben. Herefter fører hun en cellobue ind og ud af støvsugeren, mens en sang med teksten ”Sug, sug, sug!” lyder.