Det kan du gøre, hvis du har forstoppelse

Spis varieret af grøntsager, spis havregrød og rugbrød og suppler eventuelt med midlet HUSK, som fås på apoteket eller i dagligvarehandelen, råder diætisten Mette Borre.

Hvis du har forstoppelse, skal du ikke være nervøs for at tage et afføringsmiddel. Det er ikke skadeligt.

Du har svært ved at komme på toilettet, eller din afføring er små hårde klumper



Er det længe siden, du har været på toilettet, og har du en fornemmelse af, at din afføring ophober sig i tarmene og ikke vil ud? Så har du måske forstoppelse.

Det synlige tegn på forstoppelse, hvis det endelig lykkes dig at komme på toilettet, er separate små hårde klumper, der ligner små og større ærter, og som er svære at få ud.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forstoppelse er sjældent farligt, men forringer livskvaliteten

Forstoppelse er sjældent årsag til alvorlig sygdom, men du skal stadig ikke ignorere en forstoppelse. Den giver utilpashed, forringet livskvalitet og en følelse af at være mat.

Du oplever typisk, at du ikke kan præstere det, du plejer. Hvis du har forstoppelse, skal du ikke være nervøs for at tage et afføringsmiddel. Det er ikke skadeligt, siger Mette Borre.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kronisk forstoppelse kan medvirke til udposninger i tyktarmen

Akut forstoppelse er den, der rammer dig, når du for eksempel lige har siddet i flyet til New York, eller når du lige er begyndt på en ferie et nyt sted. Den går over igen i løbet af et par dage. 

Kronisk forstoppelse er langvarig forstoppelse, der kan føre til udposning af tyktarmen. Hård afføring presser lommer ud i tyktarmen, som når fødder former en sko, der er for lille.

Lommerne er fyldt med bakterier og affaldsstoffer. I de lommer er der stor risiko for infektioner, som er smertefulde.

Kontakttid mellem afføring og slimhinde i tyktarmen mistænkes også for at øge risikoen for tyktarmskræft. Det er derfor vigtigt at udskille affaldsstofferne.

Det kan du gøre, hvis du har forstoppelse – også kronisk



•                         Spis efter de 10 kostråd, spis varieret af grøntsager, spis havregrød og rugbrød og suppler eventuelt med midlet HUSK, som fås på apoteket eller i dagligvarehandelen.

•                         Gå forsigtigt til værks, hvis du ikke er vant til mange fibre i kosten. Hvis du pludselig ændrer fibermængden meget drastisk, får du meget luft i maven, ”trommemave”.

•                         Hvis de mange fibre fra rugbrød giver ekstra meget luft og oppustethed: Reducer rugbrød, løg, hvidløg, blomkål og æbler. Spis i stedet havregryn, banan, appelsin, gulerod, knoldselleri, tomat og grønkål.

Kilde: Mette Borre, som er mave-tarm-diætist og har skrevet flere bøger om problemer med afføring.

 

 

 

Læs mere om