Derfor skaller du af efter solskoldning
UV-strålerne skolder dig
Når man befinder sig i solen med blottet hud, trænger solens ultraviolette stråler igennem huden og beskadiger den. Når det sker, forsøger kroppen at forsvare sig, og det er derfor, vi bliver røde.
”En solskoldning svarer til en almindelig betændelsesproces eller inflammation, som det også hedder. Ligesom når huden bliver rød omkring et sår, som heles, bliver den det også, når du skolder huden, hvor det skoldede areal i realiteten er ét stort sår,” siger Henrik F. Lorentzen
Derfor skaller du
Når huden bliver skoldet, dør nogle af hudcellerne. De døde celler forsøger huden derfor at reparere ved at øge celledannelsen. Ved en skoldning kommer hudcellerne på overarbejde, og så går hudskiftningen stærkt.
”Efter den akutte respons, altså rødmen og ømhed, kommer selve afskalningen, og fordi en stor del af huden skal skiftes på én gang, kan hudcellerne ikke nå at udskiftes enkeltvis, som det normalt sker. Meget hud skal her skiftes ud på samme tid, og derfor falder den døde hud af i større flager,” siger Henrik F. Lorentzen
Normal udskiftning af hudceller tager cirka 20-28 dage, men ved en skoldning bliver processen hurtigere og tager en lille uges tid.
Huden kan som det eneste organ danne nye celler, som man kan kalde en slags stamceller. Andre vævstyper, for eksempel organer, danner arvæv, når de bliver beskadiget.
Solen kan give kræft
Mange bliver solskoldede, og selvom vi i årevis har hørt, at når huden er rød, er skaden sket, ser det ikke ud til, vi er blevet ret meget klogere endnu.
”Solbadning er et skønhedsideal, og det er derfor, folk alligevel tager på charterferie og solskolder sig, selvom de godt ved, at solen kan være skadelig. Modermærkekræft er den hyppigste cancerdødsårsag blandt 15-35-årige. Og 19 ud af 20, som får modermærkekræft, kunne have undgået det, hvis de havde haft en bedre soladfærd,” siger Henrik F. Lorentzen.
Kan man gøre noget for at undgå eller mindske afskalningen?
Du kan ikke undgå afskalning, når først du er blevet solskoldet, da huden skal udskiftes, og det giver afskalning. Du kan dog kamuflere den skallende hud med hudplejemidler.
Se Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens gode råd om at færdes i solen her.