Derfor skal du bruge jord uden spagnum i potterne og haven

Pottemuld og anden jord fra havecentret indeholder ofte spagnum, men udvindingen af spagnum er problematisk, fordi det udleder CO2. Samvirke guider, så du ikke behøver bruge spagnum i haven

Ved at bruge spagnumfri jord nedsætter du din egen CO2-udledning og hjælper med at beskytte bevaringsværdig natur.

Derfor er spagnum problematisk

Spagnum består af tørv og har været udvundet fra danske højmoser i mange århundreder. For at tørven kan udvindes, dræner man mosen, så tørven tørrer ud, og man kan grave den op. Når mosen er drænet, dør tørvemosset, og den proces frigiver en masse CO2. Spagnum er problematisk, både fordi udvindingen frigiver en masse CO2, og fordi højmoser, hvor spagnummen udvindes, er en værdifuld og truet naturtype. 

1 kilo spagnum udleder 1,5 kilo CO2

Næsten al den pottemuld, du kan købe i supermarkeder og havecentre, indeholder spagnum. 

»En meget stor del af pottemulden er spagnum, og spagnum består næsten kun af kulstof og brint,« forklarer Helge Ro Poulsen, der er lektor og studieleder ved Biologisk Institut på Københavns Universitet. 

»Per 1 kilo spagnum, som du spreder ud i haven, bidrager du med en CO2-udledning på 1,5 kilo,« fortæller han. 

Ikke kun haveejerne står for forbruget af spagnum. Gartnerier fortrækker også ofte at bruge spagnum i potterne, fordi det er et meget let materiale, der holder godt på vandet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Udpinte moser genoprettes

Når spagnum udvindes fra tørvemosen, tørlægges mosen, hvilket betyder, at naturen ændres i området. Sikrer man ikke, at vandet føres tilbage til mosen, vil området sandsynligvis blive til skov i stedet. Altså et helt andet økosystem end før, og de planter og dyr, der har mosen som levested, vil forsvinde. I Danmark udvinder man stadig tørv fra moserne, men arbejder også for, at udpinte moseområder som for eksempel Lille Vildmose i Nordjylland bliver genoprettet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det kan du bruge i stedet for jord med spagnum

Egentlig har kun surbundsplanter som rododendron behov for spagnumrig jord, og derfor kan du sagtens bruge jord uden spagnum i haven og i potterne. Opmærksomheden på CO2-problemerne ved spagnum har resulteret i, at der findes mange udbydere af spagnumfri jord til en fornuftig pris. Desuden vil højbedsmuld ofte ikke indeholde spagnum.

Sådan laver du din egen pottemuld

Du kan sagtens lave din egen spagnumfrie pottemuld. Det kræver dog, at du har adgang til kompost og muldjord enten fra genbrugsstationen eller haven.

Det skal du bruge: 

  • 1 del muldjord fra have eller drivhus 
  • 1 del velomsat, næringsfattig kompost, der er kompost, der er færdig med at blive omsat. Det kan man mærke ved at komposten er våd, kold og har en mørk farve med krummestruktur. 
  • 1 del sand

Si gerne komposten og muldjorden, hvis der er større stykker i, og si sandet i, så det bliver en luftig blanding.