De flyvende læger - bierne leverer naturmedicin, der behandler mavesår og sklerose

På de danske hospitaler bruger man honning til at hele sår, og ude i verden hjælper bierne med til at behandle sklerose og mavesår

Biernes medicinske ABC

Bigift – Anvendes mod smerter, ledproblemer og stimulerer immunforsvaret. Man kan enten opsamle giften eller få bien til at stikke patienten direkte. Begrænset videnskabelig dokumentation.Gele Royal – Dronningebisaft. Gives til kvinder i overgangsalder og er god mod menstruationssmerter. Sælges i danske helsekostbutikker.Honning – Indeholder bakteriedræbende enzymer, der virker helende på sår og infektioner.Pollen – Rig på mineraler, fedtsyrer, proteiner og vitaminer og er biernes egen ernæringskilde. Sælges som kosttilskud i Danmark.Propolis – Antibiotikalignende egenskaber. Sælges som kosttilskud i Danmark og som middel mod irritation i hals og svælg.

»Produkter som propolis og pollen har mange gode egenskaber, som man forsøger at dokumentere effekten af. I Danmark sælges det kun som helsekostprodukter, men flere lande bruger det som lægemiddel,« siger Asger Søgaard Jørgensen, der er tidligere konsulent i Danmarks Biavlerforening og præsident for Apimondia, som er en verdensorganisation af biavlere.     

Biernes gift er guf for huden

I Østeuropa kan man købe hudcremer, der indeholder bigift, fordi det menes at stimulere blodomløbet. Nogle steder provokerer man bien til at stikke en patient, fordi det stimulerer immunforsvaret, og andre bruger biens stik som akupunktur. Rusland og østeuropæiske lande er førende inden for forskning og anvendelse af biernes produkter som medicin.

»Brugen af apiterapi er baseret på erfaringer, og det er svært at dokumentere effekten ud fra lægevidenskabelige protokoller. Problemet med apiterapi er, at produkterne er svære at standardisere,« siger Asger Søgaard Jørgensen. 

Biernes produkter vil variere afhængigt af, hvor og hvordan bierne har levet. Og et godkendt lægemiddel skal være ens fra portion til portion. 

Biernes billige medicin er en fordel i ulande

Biernes produkter har været brugt som medicin gennem tusinder af år. I nyere tid er man begyndt at finde videnskabelige beviser for, at biernes produkter kan bruges i lægevidenskaben. 

»Efterhånden som man får problemer med antibiotikaresistens, begynder biernes produkter at vinde indpas, fordi man endnu ikke har oplevet resistens i forbindelse med apiterapi. Og det er en stor fordel,« siger Asger Søgaard Jørgensen. 

»En af fordelene er, at biprodukterne er meget billige, fordi det er naturprodukter. Det har stor betydning i ulande, hvor befolkningen ikke har adgang og råd til medicin. Her er det oplagt at udnytte biernes naturlige medicin,« siger Asger Søgaard Jørgensen, der tror på, at apiterapi har en fremtid – også i Danmark.  

Det kan du selv bruge honning til derhjemme

  • I teen   –
    Honning lindrer halsirritation. Men de lindrende enzymer dør ved
    temperaturer over 40 grader. Så afkøl teen, inden honningen kommer i.
  • På skeen – En teskefuld honning direkte fra glasser lindrer også ondt i halsen.
  • På huden – Gnid en krystalliseret honning 
  • på huden, vask af og bliv dejlig blød.
  • På såret – Smør honning på dit sår. Det kan hjælpe til hurtigere heling.
Se, hvad vi ellers skriver om: #medicin, #honning og #bier