5 tips til at spare energi i vinterhalvåret
Spar energi til opvarmning og varmt vand
Over 1 million parcelhuse i Danmark bygget før 1980, og de ligger generelt langt fra den energistandard, man bygger med i dag. Det betyder, de bruger meget mere energi end nødvendigt. Huset kan være dårligt isoleret eller bruge et gammelt fyr eller en anden utidssvarende varmekilde.
Statens Byggeforskningsinstitut har vurderet, at det er muligt at spare op til 23 % af energiforbruget til opvarmning og varmt vand i bygninger alene gennem energiforbedringer. Derudover kommer potentielle besparelser gennem omlægning af vaner og forbrug i hverdagen.
Gode råd, som kan hjælpe boligejere med at spare på varmeregningen
1. Klimaskærmens tæthed:
Det er relativt let selv at tjekke tætheden på husets vægge, loft, gulv, døre og vinduer for utætheder, hvor kold luft kan trække ind. Ofte kan den type sprækker ses med det blotte øje, men du kan også tjekke det ved fx at holde flammen fra lys op til lister og samlinger, og se om flammen blafrer.
Mindre utætheder kan lukkes med fugemasse. Er vinduer og døre gamle kan det være en fordel at få udskiftet dem med nye, energivenlige alternativer, som holder på varmen, sparer penge og er med til at skabe et mere ensartet og behageligere indeklima.
Du kan spare:
2.800 kr./år, hvis du udskifter dine termoruder med energiruder
2.400 kr./år, hvis du udskifter dine vinduer med 1 lag glas med energivinduer
Kilde: www.sparenergi.dk
2. Isolering:
Det er en god ide at tjekke isoleringstykkelsen i vægge, på loftet og på varmerør. Efterisolering disse steder er som regel en ret overkommelig opgave, til gengæld kan det forbedre indeklimaet og nedsætte varmeudgifterne. Efterisolering af gulve kan dog være et større projekt. Bygningsreglementets isoleringskrav til nybyggeri er i dag:
400 til 500 mm isolering for gulve, 350 mm for vægge af let konstruktion, 300 mm for hulmursvægge af tung konstruktion og 500 mm for loft/tag.
Når du efterisolerer i ældre boliger, bør du så vidt muligt følge anbefalingerne.
Du kan spare:
5.200 kr./år, hvis du efterisoler din hulmur i et hus fra 1935 med naturgas
2.100 kr./år, hvis du efterisoler dit 130 m2 loft i et hus med naturgas
12.300 kr./år, hvis du efterisoler dit 130 m2 gulv over uopvarmet kælder i et hus med naturgas
Find flere gode råd om og vejledninger til isolering af boligen her: http://sparenergi.dk/forbruger/boligen/isolering
3. Opvarmningsform:
Har du radiatorer i hjemmet, så hold øje med dem. De må ikke være varme i bunden og må ikke risle eller sige andre lyde. I så fald skal de tømmes for luftbobler.
For mange boligejere kan det betale sig at udskifte hjemmets varmekilde, hvis man fx har oliefyr eller elvarme med alternative varmekilder så som fjernvarme, varmepumper eller jordvarme.
På Energistyrelsens portal SparEnergi.dk kan du beregne de potentielle besparelser ved at skifte opvarmningsform derhjemme og se hvilke opvarmningsformer, det er muligt for dig at skifte til. Se link: http://sparenergi.dk/forbruger/varme/dit-varmeforbrug/guide-til-en-mindre-varmeregning
4. Varmeregulering:
Skru lidt ned for radiatorerne om natten. Har du elvarme eller fjernvarme kan du med fordel indstille det til at sænke temperaturen i aftentimerne, så du sparer energi om natten og dermed nedsætter dit energiforbrug og din varmeregning. Det samme princip gælder dog ikke for gulvvarme, som bruger mere energi på at varme op i morgentimerne, end der spares ved nedsat temperatur om natten – særligt hvis gulvvarmen er støbt ind i beton i gulvet. Overvej også at sænke den generelle rumtemperatur.
Du kan spare:
2.900 kr. / år, hvis dusænker temperaturen fra 25 til 21 °C i et typisk 140 m2 hus med fjernvarme
5.400 kr. / år, hvis du sænker temperaturen fra 25 til 21 °C i et typisk 140 m2 hus med elvarme
Kilde: www.sparenergi.dk
5. Påklædning:
Klæd dig på efter vejret, årstiden og din bolig. Bor du i et gammelt hus, skal det ikke være sommervarmt indendørs om vinteren. Det er altså ganske unødvendigt og spild af energi og penge at opvarme et gammelt hus med huller i klimaskærmen. Bo du i et ældre urenoveret hus er det derfor en god ide ag have tæpper liggende, du kan tage over dig, gå med hjemmesko og evt. lægge tykke tæpper på gulvene – de kan også bremse indtrængning af kulde gennem gulvet.
Tal fra Energistyrelsen
Undersøgelser lavet af Energistyrelsen viser, at:
- Hver tredje boligejer oplever træk i huset.
- Hver fjerde døjer med kulde.
- Hver femte har utætheder ved vinduer eller tag.
- Mere end hver tiende oplever, at boligen er plaget af fugt.
Udskiftning af varmekilde
Ved at udskifte boligens varmekilde, kan man ifølge Energistyrelsen opnå store årlige besparelser på varmeregningen og se en betydelig reduktion i energiforbruget.
- Udskiftning af ældre oliekedel til varmepumpe giver en besparelse på ca. 50-60 %
- Udskiftning af ældre oliekedel til fjernvarme giver en besparelse på ca. 25-50 %
- Udskiftning af ældre gaskedel til ny kondenserende naturgaskedel giver en besparelse på ca. 10 – 30 %
- Udskiftning af ældre gaskedel til varmepumpe giver en besparelse på ca. 30-50 %
- Isolering af rør til radiator eller varmt brugsvand. Hvis røret er helt uisoleret kan det blive op til 150 kr./m/år.
- Udskiftning af trinreguleret cirkulationspumpe til trinløs regulerbar A-mærket cirkulationspumpe giver en besparelse på ca. 500-600 kr. pr. år