5 gode råd: Sådan får du vand nok i varmen
Pift vandet op
Gør postevand mere spændende og indbydende ved at tilsætte limeskiver, mynteblade, skiver af frisk agurk eller lignende. Sørg endelig også for altid at have vand på køl. Du kan også drikke vand med brus for at veksle lidt.
Hold øje med din urin
Der findes forskellige måder, hvorpå du kan tjekke, om du får nok væske. En måde er at holde øje med farven på din urin. I løbet af dagen bør din urin være klar og lys, er den mørk, har du ikke drukket nok. Et andet trick er at nive dig let i huden på håndryggen. Bliver huden ’stående’ et øjeblik, når du hiver op i den, kan det være et tegn på dehydrering.
Brug en app
Der findes flere apps, der kan minde dig om, hvor meget væske du skal indtage. Du indtaster din alder, vægt, højde, dit aktivitetsniveau og lignende, og herefter påminder din mobil dig, når det er på tide at drikke et glas vand. Prøv for eksempel Waterminder, Daily water eller Min vandbalance.
Spis din væske
Masser af frugt og grønt indeholder væske og er en god kilde til en stabil væskebalance. Agurker, radiser og iceberg er blandt de grøntsager, der indeholder mest vand.
Tjek listen her over de mest vandholdige grøntsager og frugter, og pak dem så med i tasken, næste gang du vil være sikker på at have væske nok til turen:
Agurk: 96,4%
Radise 95,9%
Iceberg 95,3%
Hovedsalat 95,5%
Kinaradise 94,8%
Squash 94,7%
Kinakål 94,7%
Tomat 94,0%
Grøn peberfrugt 93,7%
Netmelon 93,0%
Honningmelon 92,6%
Fennikel 92,6%
Rødkål 91,1%
Vandmelon 90,2%
Jordbær 90,1%
Vandindholdet gælder for rå grøntsager. Tallene er fra DTU Fødevareinstituttet.
Drik, når du er tørstig
Det her fif er banalt, men ikke desto mindre rigtigt.
Når vi sveder og mister væske, vil forskellige sanseorganer i vores svælg og hals samt i blodbanen registrere det. De sender et signal til vores tørstcenter i hjernebarken.
Man skal altså ikke gå rundt og være bange for at dehydrere – kroppen skal nok sige til, man skal bare huske at lytte til den.
Gamle og syge mennesker kan dog være en undtagelse. De har nemlig ofte en reduceret tørstfornemmelse og kan have behov for vand, selv om de ikke føler det.
Kilder: Netdoktor, Illustreret Videnskab og DTU Fødevareinstituttet