10 råd: Sådan får dit barn sunde fødder

Må man købe sko, der er for store, så barnet kan vokse i dem? Hvilke sokker er de rigtige? Må man købe brugte sko til små børn? Samvirke giver dig 10 gode råd til, hvordan du kan give børn sunde fødder. Børnefødder kræver nemlig gode vaner og omtanke
Børnefødder i naturen på en forårsdag

Børn skal have sko med forholdsvis bløde såler - og der må ikke være alt for meget plads til at vokse i et par nye sko, lyder rådene, der sikrer sunde børnefødder

Brug ikke for stramme sokker

Børns fødder har brug for plads til at vokse. Fødderne er i forvejen bløde, og bruger man for stramme sokker, kan det give fejlstilling i foden. Børn skal bruge sokker, der sidder godt, men ikke stramt.

Knoglerne skal helst kunne vokse lige og uhindret – stramme strømper kan forhindre knoglerne i at vokse naturligt. Gode sko med gode såler hjælper til en god vækst.

Drop skoene indenfor – og lad små børn gå uden sko

Børn skal først gå med sko, når de kan gå selv. Når barnet kan begynde at gå, skal det begynde at bruge sko. I begyndelsen må sålerne gerne være bløde.

Lad gerne dit barn gå med bare tæer indendørs. At gå uden sko udvikler fødderne – og barnet træner griberefleksen i tæerne. Barnet træner også at gå på forskellige underlag.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sæt altid plaster på sår!

Får dit barn en hudafskrabning eller et sår på foden, så vask foden med mild sæbe. Sørg for at bruge plaster på såret, indtil såret er helet. Det er en myte, at sår skal have frisk luft. Når der er åbent ind til såret, er der større risiko for infektion – og i øvrigt skal et sår have fugt for at hele pænt, hurtigt, og uden at der dannes ar. Et plaster er vejen frem!

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vask fødderne hver dag, og tør dem grundigt

Børn skal have vasket fødder grundigt, hver gang de er i bad. Efter badet skal fødderne tørres godt. Vær særligt opmærksom på at tørre mellem tæerne. Bakterieinfektioner som fodsvamp trives bedst i fugtige omgivelser, så tørre fødder er en fordel!

Lad skoene tørre helt, inden de skal bruges igen

Går barnet rundt i et par sko, der er fugtige, kan det give slid på huden, vabler eller hudløshed. Sko skal tørres ordentligt, inden barnet stikker fødderne i dem igen, ligesom barnet altid skal have tørre sokker på, når det får sko på.

Hav gerne et par skiftesko, så der er tid til at få skoene tørre.

Klip neglene lige over

Når du klipper negle på dit barn, skal du sørge for at klippe neglen i en lige linje på tværs af neglen. Ikke noget med at lave pæne, runde hjørner! Når du klipper neglen lige, mindsker du risikoen for nedgroede tånegle.

Et godt tidspunkt at klippe negle på er, når barnet kommer ud af badet. Der er både hud og negle lidt blødere end ellers – det gør negleklipningen nemmere.

Børn skal have sko, der kan justeres

Vælg altid sko med velcrolukning eller snørebånd – det giver mulighed for at justere, hvordan skoen sidder på foden. Velcro og snørebånd må ikke spændes for stramt.

Må man købe sko, der er lidt for store, så der er plads til at vokse i dem?

Både ja og nej. Der må gerne være lidt plads i et par nye sko, men lad være med at købe for store sko til børn. Børn er ikke gode til at gå i sko, der ikke sidder godt fast på foden hele tiden. Sørg for,  at skoene passer i bredden, og mål altid dit barns fod, når I køber nye sko. En tommelfingerregel er, at du må købe sko, hvor der er 1 centimeter fri plads fra den længste tå.

Må børn gå i brugte sko?

Det er altid en stor gevinst for miljøet, når vi kan genbruge, men lige netop fodtøj skal man passe på med at give videre til andre! En sko begynder at forme sig efter de fødder, der går i den. Måske har den første ejer af skoene gået lidt skævt, eller du kan se et tydeligt aftryk af foden i indersålen. Når du så giver skoene videre, kan det barn, der får skoene, begynde at gå skævt. Det er både hårdt for fødderne og kan belaste ryggen, hofterne og knæene.

En undtagelse: Du kan godt lade dit barn gå i brugte sko, hvis det er sko, der kun skal bruges til helt særlige lejligheder og få gange: Et par børmesko, der skal bruges en fest – eller et par sko, der bruges som skiftesko ganske få gange, mens de ”normale” sko tørrer.

 

Kilder: HealthDirect Australia, Sundhed.dk, AltOmFoden.dk