10 gode råd til din boligøkonomi

Du har mange forskellige muligheder for at spare masser af penge på din bolig. Vi har samlet 10 gode tips. Læs dem her.

Slå til, når renten er lav

Afdrag på dine lån, mens renten er lav. Jo mere du kan afdrage på dit rentetilpasningslån, mens renten er lav, jo mindre skal du betale, når renten stiger, fordi du skal betale renter af et lavere beløb. Jo lavere din gæld er i forhold til boligens værdi, jo mindre er dine omkostninger til realkreditinstituttet/banken også i form af mindre rente og bidragssatser.

Vid, hvordan din økonomi ser ud

Sæt dig ind i din boligøkonomi. Boligen er ofte det, du betaler mest for, men de fleste boligejere bruger meget lidt tid på at sætte sig ind i, hvordan deres lån og økonomi hænger sammen. Brug tid på at sætte dig ind i, hvordan din boligøkonomi er skruet sammen, og læg en plan. Søg evt. rådgivning.

Oprettelse af lån koster

Pas på omkostninger ved boliglån. Du kan spare mange penge på at omlægge dit lån, men der er også mange omkostninger, fx kurstab og differencerenter. Tænk dig derfor godt om og omlæg kun på de rette tidspunkter. Planlægger du fx at skifte dit rentetilpasningslån ud med et fastforrentet lån inden for de næste par år, kan det bedre betale sig at optage et F1-lån nu i stedet for et F5-lån, da F1-lånet kan indløses uden kurstab én gang om året i forbindelse med rentefornyelsen. Derimod vil du få et stort kurstab, hvis du omlægger F5-lånet før tid.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Frys regningerne ude

Energirenovér dit hus. En tommelfingerregel siger, at det kan betale sig at energirenovere, hvis din varmeregning er over 15.000 kr. om året i et hus fra før 1980 eller over 10.000 kr. i et hus bygget efter 1980. Med stigende varmepriser kan der være mange penge at hente, og derudover får du et bedre indeklima, hvor du fx kan slippe for træk. Efterisolering kan typisk bedst betale sig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Få tilskud til forbedringer

Få tilskud til boligforbedringer. Undersøg, om du kan få tilskud, inden du går i gang med at ændre din bolig. De danske energiselskaber har en lang række tilskudsordninger til energiforbedring af private boliger. Staten har også haft en række tilskud, bl.a. BoligJobordningen, som nu er stoppet, men der kan dukke nye tilskudsordninger op.

Undgå økonomisk oversvømmelse

Undgå skader efter skybrud. Flere voldsomme skybrud har kostet boligejerne dyrt, men det kan lade sig gøre at undgå skader, hvis du forebygger. I øjeblikket kan du få et gratis klimatjek af din bolig, så du ved, hvad du skal gøre, hvis din bolig er i fare for at blive oversvømmet.

Forebyggelse er billigere

Lav en vedligeholdelsesplan. Det er billigere at forebygge end at helbrede. Lav derfor eller få lavet en vedligeholdelsesplan for din bolig, så du får lavet de vigtigste ting først, inden de udvikler sig til dyre skader. Vedligehold løbende dit hus – husk fx at male udvendigt træværk.

Hold øje med huset

Tjek dit hus for skader. Gennemgå dit hus for skader. Tjek fx, om der er mørke pletter eller fugt på vægge og loft, opfugtede sokler eller ydervægge og revner. Find ud af, hvordan skaderne er opstået, så du undgår nye, og reparér skaderne, inden de udvikler sig.

Spar på el og vand

Du kan spare masser af penge på el og vand. Ved fx at slukke på apparater, der står på standby, og bruge LED-lys eller sparepærer, kan du hurtigt spare mere end 1.000 kr. om året. Du bør også tjekke, om du kan spare ved at skifte elselskab.  Spar mange tusinde kr. på vandet ved bl.a. at få en sparebruser og udskifte dit gamle toilet med et nyt. Få straks ordnet et løbende toilet og en dryppende vandhane. Et løbende toilet kan koste mere end 20.000 kr. på nogle få måneder, mens en dryppende vandhane kan koste op mod 1.500 kr. om året.

Bank- og forsikringstjek betaler sig

Tjek bankkonti og forsikringer. Du kan ofte spare penge ved at skifte bank eller forsikringsselskab. Sammenlign forsikringer på forsikringsguiden.dk og banklån på mybanker.dk

Kilder: Ulrik Linde Kjeldsen, privatøkonomisk rådgiver i raadompenge.dk, og Bolius