10 fantastiske seværdigheder i Grønland, du kan opleve sommer, vinter og hele året rundt
Seværdigheder, du kan opleve om sommeren
Opdag hvalernes magi blandt imponerende isbjerge
Hvaler bliver kaldt havets kæmper, og det er med god grund. Det store pattedyr kan blive mange meter langt, og med dets størrelse og vægt går hvalen ikke uset hen, når den besøger Grønlands kyster. Tag på hvalsafari med en grønlandsk skipper, der kender havet omkring Grønland som sin egen bukselomme og fører dig til første parket, så du får bedst muligt udsyn til hvalerne, når de viser sig over havoverfladen. De fleste grønlandske byer afholder hvalsafari i sommerhalvåret, og der er store chancer for at se pukkelhvalen, vågehvalen og finhvalen, der oftest besøger og plasker langs de grønlandske kyster.
Oplev midnatssolens grænseløse dage nord for polarcirklen
Glem alt om solopgang og -nedgang, hvis du besøger Grønland i sommermånederne. Grønland nord for polarcirklen er nemlig et af de steder i verden, hvor du kan opleve det sjældne naturfænomen midnatssol. I måneder med midnatssol viser solen sit ansigt 24 timer i døgnet, og grænsen mellem dag og nat udviskes. Midnatssolen viser særligt sin smukke side, når den med sin surrealistiske farvepalet bader Grønlands isbjerge og fjeldtoppe i et farverigt skær. Det er oplagt at tage en midnatssejltur for at se det grønlandske landskab badet i midnatssolen fra havet. Jo længere nordpå i Grønland du bevæger dig, jo længere varer perioden med midnatssol.
Tag med på vandreeventyr i Grønland - både for erfarne og nybegyndere
Grønlands smukke og betagende natur med øde landskaber, åbner vidder med søer, fjelde og hav bør også opleves med vandrestøvlerne på. Der findes både vandreture til dig med hammer, mejsel og årelang erfaring og vandreture til dig, som ikke har set skyggen af vandresko før. Spørger man vandreeksperterne, er Sydgrønland det perfekte sted at vandre: Sydgrønland byder både på lette ture og lodrette bjergsider. Du kan gøre brug af Grønlands vandreruter året rundt, men de fleste vælger at vandre om sommeren og efteråret, hvor vejret er solrigt. I Grønland kan enhver lave sin egen campingplads. Du slår teltet op, hvor du finder en smuk plads. Rent vand kan du hente i den nærmeste elv.
Opdag naturens skønhed fra kajakken og udforsk iskosserne og isfjeldene
Er du eventyrlysten og har mod på at opleve Grønland fra havoverfladen, skal du prøve kajakroning. Kajakroning har, siden kajakken kom til Grønland med immigranter for over 4000 år siden, været udbredt i hele Grønland, så du kan altså give dig i kast med aktiviteten, uanset om du er i Nord- eller Sydgrønland. Når du bevæger dig ud på kajakroning mellem isskosser, de mindre stykker is, som ikke stikker mere end 1 meter op over havoverfladen, og isfjelde, kommer du for alvor til at opleve naturens storhed. I nogle byer kan du købe kort med ruter og markerede teltpladser, så du kan bevæge dig ud på længere ruter på egen hånd. Ordet kajak kommer i øvrigt af det grønlandske ord qajaq.
Seværdigheder, du kan opleve om vinteren
Se nordlyset danse på den klare og mørke himmel
Fra slutningen af september til begyndelsen af april kan du ved midnat på en klar og mørk nattehimmel se nordlyset. Vil du se nordlyset spille på himlen, bør du tage til bygden Kangerlussuaq. Bygden ligger i læ af fjelde, og der er næsten ingen lysforurening, så der er gode chancer for at se nordlys på de klare vinternætter.
Nordlyset med sine karakteristiske grøn-rød-cyan-blåhvide farver, som dukker op på himlen over Grønland, er elektrisk ladede partikler fra solen, der rammer atmosfæren og med sine farver afslører, hvor højt over planetens overflade partiklerne træffer atmosfæren. Nordlyset hedder også Aurora Borealis, og ifølge et kendt sagn spiller afdøde fodbold med et hvalroskranie på nattehimlen, når nordlyset viser sig på himlen.
Ny flyrute fra Billund til Kangerlussuaq
Air Greenland flyver nu 1 gang ugentligt direkte fra Danmark til Grønland
Ruten der flyves, er mellem Kangerlussuaq Airport og Billund Lufthavn og flyvningen bliver første gang 29. marts 2023 i forbindelse med påsken og slutter 11. oktober. Ruten vil blive opereret af Jettime med flytypen Boeing 737-800 som har plads til 189 passagerer.
Se mere på Air Greenlands hjemmeside.
For 2024 er der planlagt følgende: onsdagsflyvninger fra 25. marts til medio oktober
Hop op på hundeslæden og mød de dygtige slædehunde
Grønland er lig med hundeslæder. Hundeslæden har været brugt til jagt og transport, men i dag, hvor hundeslæden er erstattet med højteknologiske alternativer som snescooteren, bliver hundeslæden også brugt som fritidsaktivitet og turistattraktion. Slædehundene har været spændt for slæder i knap 1000 år, og de elsker det! Sæt dig til rette på hundeslæden, og lad kusken styre en flok af slædehunde hen over det snedækkede landskab. En hundeslædetur kan vare mellem få timer og flere dage med overnatninger i fangsthytter eller telte. Prøv en hundeslædetur i januar til april måned, hvor der er masser af sne.
Kom i harmoni med elementerne og overnat i en iglo
Er der noget mere idyllisk end at falde i søvn til vindens susen og sneens knitren på et rensdyrskind? I Igloo Lodge, som består af 5-6 igloer, får du muligheden for at overnatte i ét med naturen og få et indblik i, hvordan inuit i gamle dage søgte ly og overnattede under jagt. En iglo kan holde til, at et menneske står på toppen uden at falde igennem, og igloen kan holde en temperatur på 0-10 grader, mens det er -20 grader udenfor. Får tanken om overnatning i en iglo dig til at fryse, kan du få varmen i en nærliggende træhytte, hvor måltiderne også bliver serveret. Overnatningen kan kombineres med en udflugt i ødemarken på snesko, hvor du bl.a. får muligheden for at se nordlyset.
Sisimiut er en vinterdestination for de eventyrlystne og skientusiaterne
Er der en vintersportsentusiast gemt i dig, er Sisimiut i Vestgrønland det rigtige sted for dig. Sisimiut er en af Grønlands travleste havnebyer, og med et indbyggertal på mere end 5600 er byen Grønlands næststørste. Klimaet i Sisimiut er koldt året rundt, og særligt i vintermånederne gør de lave temperaturer byen velegnet til skisport. Du kan køre med hundeslæde og snescooter, tage på udflugt med snesko eller prøve kræfter med alpin- og langrendsski. Er du en haj til sidstnævnte, kan du tilmelde dig Arctic Circle Race, der afholdes i Sisimiut og med sine 160 kilometer er kendt som verdens hårdeste langrendsløb.
Seværdigheder, du kan opleve hele året
Sejl ud blandt isfjelde på Ilulissat Isfjord
Ilulissat Isfjord er på UNESCO’s verdensarvsliste, fordi gletsjeren i bunden af fjorden med sin bevægelse på 30-40 meter om dagen er den mest produktive gletsjer på den nordlige halvkugle. Tag på sejlads til Isfjordens munding og sejl blandt isfjeldene, der bryder havet og med deres enorme størrelser kan sammenlignes med store klipper. Besøg Ilulissat Isfjord ved solnedgang for at se gletsjerne skifte farve fra kølige til varme, gyldne nuancer i takt med, at solen bevæger sig over himlen.
Få en naturoplevelse i særklasse: Besøg indlandsisen ved Kangerlussuaq
Grønlands indlandsis dækker over 80 procent af landet og er med sin enorme størrelse verdens næststørste iskappe, kun overgået af iskappen på Antarktis. Et besøg i Grønland kræver en tur til indlandsisen, og du kan nemt besøge indlandsisen fra bygden Kangerlusuaq, der ligger kun 25 km væk. Ved et besøg på indlandsisen er det populært at holde barbecue nær isvæggen ved Russell-gletsjeren. Du kan også tage en længere tur ind over isen, hvor der er udsyn til indlandsis, så langt øjet rækker. Nogle steder kan indlandsisen være over 3 kilometer tyk. Det er også muligt at overnatte i telt på indlandsisen.
Grønland har 3 på stribe på UNESCO’s verdensarvsliste
Siden 2018 har Grønland kunnet bryste sig af at have 3 steder på UNESCO’s verdensarvsliste:
- Ilulissat Isfjord stod i spidsen og blev kåret i 2004
- Landbrugskulturlandskabet Kujataa i Sydgrønland
- Området Aasivissuit-Nipisat, der har været jagtmark for inuit i ca. 4000 år
UNESCO’s verdensarv består af en lang række bevaringsværdige områder i verden og bliver udvalgt af UNESCO’s verdensarvskomité.
Kilde: UNESCO