Sådan gør du huset klar til efteråret
Tjek dit tag for utætheder
»Den vigtigste udfordring i efteråret er alt det vand, der kommer,« siger Casper Kjerumgaard. Taget er derfor det bedste sted, man kan gå i gang med at forbedre sit hus. Hvis man ikke allerede har konstateret utætheder, er det nemmeste at kravle op på taget og selv se efter, lyder rådet fra ham. Vær opmærksom på ituslåede tagsten, nedfaldne grene og sørg for, at der er tæt rundt om loftsvinduer, kviste eller udluftningsrør.
Er der styr på din skorsten?
Din skorsten kan nemt komme til at volde problemer, når efterårets storme og regnbyger for alvor sætter ind. Udover at sikre, at fugerne rundt om skorstenen holder tæt, er det også vigtigt at tjekke, at stenen på toppen af skorstenen ligger, som den skal. Den kan nemlig lave store skader, hvis den blæser af under en storm. Og ifølge Casper Kjerumgaard kan de fleste sagtens selv vurdere, om topstenen ligger, som den skal.
Ryd tagrenderne for nedfaldne blade
Vandet, der lander på taget, skal have fri passage gennem tagrender og nedløbsrør. Derfor er det vigtigt, at tagrenderne er rensede, og at dine nedløbsrør ikke er stoppet til. Og det er faktisk ganske nemt at ordne.
Faldet skal være 1-2 centimeter for hver meter tagrende, og det er vigtigt at sikre sig, at der er det rigtige fald. Ellers står vandet stille i den forkerte ende og løber til sidst ud og ned ad facaden, siger Casper Kjerumgaard.
Sørg for, at der er hul igennem til kloakken
Nedløbsrøret virker kun, hvis det er forbundet til en ordentlig kloak.
»Få låget af og tjek, at vandet er rent og ikke er fyldt med grene og skidt,« lyder det fra Casper Kjerumgaard. Hvis det er beskidt, kan man nemt fjerne det værste med en håndholdt kloakrenser. Så bliver nye regndråber nemlig ikke forhindrede i at løbe ned og væk.
Led vandet væk fra husmuren
Uanset om du har fliser eller jord rundt om dit hus, er det vigtigt, at det hælder væk fra muren. Det er nemlig den sikreste måde at lede regnvand og smeltende sne væk.
»Det er godt at få det ordnet, mens jorden stadig ikke er frosset til,« siger Casper Kjerumgaard. Har man jord, er det meget simpelt at grave og flytte jorden, til det hælder den rigtige vej. Har man fliser, kan det være nødvendigt at lægge de inderste rækker om.
Få facaden gjort tæt
Revner og utætheder i facaden kan blive ganske store problemer, når regnvand kommer ind og får love til at fryse til is. Sprækker i vægge kan give store problemer, og derfor er det en rigtig god idé at tætne alle de utætheder, som man kan finde i sine ydermure, siger Casper Kjerumgaard.
»Hvis man bare går rundt og tror, at huset nok kan klare sig selv, kan man få nogle rigtig grimme overraskelser,” lyder det fra ham.
Mal træværket, hvis vejret giver lov
Sæsonen for at male det udvendige træværk er i sommerhalvåret. Alligevel skal der ikke mere end et par varme solskinsdage i træk til, før de glemsomme husejere kan nå det.
Casper Kjerumgaard råder til, at man tjekker træet med en fugtmåler for at være sikker på, at fugtigheden er under 20 procent, før man begynder at male. Og vejrudsigten skal helst sikre, at det også holder tørt i dagene efter, du har malet.
Er dit vindue en invitation til vand i murværket?
Under alle vinduer sidder en lille liste, der får regndråber til at dryppe ned på jorden i stedet for at løbe ind under karmen eller ned langs muren. Hvis sålbænken, som den kaldes, har skader eller ikke er furet godt nok til, giver det problemer.
»Selv små huller kan give plads til, at vandet kommer ind bag ydermuren, og så tager både vindue, isolering og indervæggen altså også skade,« advarer Casper Kjerumgaard.
Skotrenden skal holde tæt
Vinkelhuse og huse med kvist har en såkaldt skotrende. Den sørger for at regnvandet ledes udenom kvisten eller sikkert ned der, hvor husets tag har en vinkel.
»Tjek, at den holder tæt, og kravl op på taget for at sikre, at træværket rundt om renden ikke har spor af fugt,« siger Casper Kjerumgaard.
Hvis den har det, er det en god ide at skifte den, da en utæt skotrende giver regnvand nem adgang til dit loft.