Kaffens historie i ord og billeder
Det er ikke historisk dokumenteret, hvem der faktisk opfandt kaffe, men en udbredt historie handler om den etiopiske gedehyrde, Kaldi. I det 9. århundrede opdagede han, at hans geder dansede euforiske rundt efter at have spist bønnerne fra en kaffeplante. Det ligger dog fast, at kaffebønne første gang blev brugt i Etiopien, hvor man tyggede den.
Fra Etiopien spredte kaffen sig til Egypten og Yemen, og kaffen blev første gang forarbejdet og ristet på den arabiske halvø i 1500tallet. Kaffen blev kaldt Arabica og var en efterkommer af den etiopiske, vilde kaffe.
Araberne var meget hemmelighedsfulde omkring kaffebrygningen, men Holland, der på dette tidspunkt var en af de store spillere på verdensmarkedet, lykkedes med at smugle frugtbare kaffebønner ud af Yemen i 1615. Allerede et år efter grundlagde de plantager på deres kolonier i blandt andet Sri Lanka og på Java i Indonesien.
I begyndelsen af 1660´erne dukkede kaffe for alvor op i Danmark. Men ikke alle var lige begejstrede. Hofpoeten Anders Bording skrev i 1669 følgende om kaffe: I disse tider oplever man, at noget nyt og sært føres til de nordiske lande. Man kalder det koffi. Lad Indian og Tyrk fylde sig med sådant. Jeg har øl, vin og mjød, og det er hjælp nok til mig.
På trods af den knap så varme velkomst til den ellers varme drik, spredte kaffen sig hurtigt og blev populær i de danske stuer. Den blev især samlingspunkt for fruer og frøkener fra det bedre borgerskab, hvor kaffekanden kom i brug til søndagens kaffebord, og der blev udvekslet sladder. I begyndelsen var kaffen forbeholdt de bedre stillede danskere, og bønderne måtte stadig holde sig til at drikke øl til morgenmaden.
I begyndelsen af 1700tallet var kaffe blevet så udbredt i hele Europa, at den var blevet en eftertragtet handelsvare. Det var stadig hollænderne, der sad på markedet, fordi de var det eneste europæiske land med tilgang til kaffebønnen. Det ændrede sig dog, da Amsterdams borgmester i 1714 skænkede en kaffeplante til den franske konge, Louis d.14. Der var nok ikke mange på daværende tidspunkt, der kunne forudse, at denne lille gave ville sprede kaffen til hele verden.
I de kongelige botaniske haver opbevarede Louis d.14 kaffeplanten, der efterhånden spredte sig og blev til flere hundreder. Den franske flådeofficer, Gabriel Mathieu de Clieu kunne se perspektiver i kaffeplanten, og det lykkedes ham at skaffe en plante fra det kongelige hof, som han bragte med sig over Atlanten i 1723. Han tog den med til den franske koloni, Martinique, hvor han boede, og her fik det caribiske klima planten til at sprede sig heftigt til hele Nord- og Sydamerika.
Kaffen spredte sig nu til hele verden, og især amerikanerne var vilde med den sorte drik. Der blev lavet kæmpe cafeer – eller kaffehuse, som de blev kaldt – i New York, Philadelphia, Boston og andre store byer. Både New York´s børs og The Bank of New York startede i kaffehuse, på hvad der i dag bliver kaldt Wall Street.
I 1830´erne var Brasilien verdens største kaffeproducent med 600.000 sække om året efterfulgt af Cuba, Java og Haiti. Den samlede verdensproduktion var på 2,5 millioner sække årligt.
Kaffen var nu også blevet en udbredt drik i hele Danmark, og op til anden verdenskrig havde Danskerne verdensrekorden i antallet af kopper kaffe indtaget pr. indbygger.
Da Tyskland besatte Danmark under anden verdenskrig, var danskerne blevet så glade for kaffe, at den slet ikke kunne undværes. Det blev man dog nødt til, eftersom bønnerne blev en mangelvare, der var rationering på. Derfor blev der opfundet erstatningsmidler til at strække kaffen og få den til at vare længere.
Lige siden kaffe blev opfundet, er efterspørgslen konstant steget, og efter ophævelsen af koloniseringen, er nye uafhængige stater som Uganda, Kenya, Rwanda og Burundi dybt afhængige af kaffeeksporten.
Efter krigen blev kaffe igen en populær drik. Kaffeforbruget steg, og kaffemaskinen holdt sit indtog i de fleste køkkener. Kaffeelskere diskuterer dog, om kaffemaskinen har været et plus for kaffefolket, fordi den har en tendens til at udvande kaffen.
Ifølge magasinet Scientific American er behovet for kaffe i dag så stort, at det er en af verdens største industrierder årligt omsætter for ca. 70 mia. dollars – en industri, der globalt kun overgås af oliehandlen, og kaffe er i dag den mest udbredte drik i verden.