Sådan forebygger du tropesygdomme hos små børn
Malaria
Det malariaforebyggende middel Malarone er godkendt til børn ned til 10 kilo – hvilket typisk svarer til etårsalderen. Hvis man er meget forhippet på at komme af sted, kan man give halv dosis fra femmånedersalderen, når barnet er oppe at veje omkring syv kilo. Det er blandt andet godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder. Malarone fås kun på recept, og det er altid vigtigt at drøfte emnet med den læge, som vaccinerer og rådgiver.
Hvor: Der er malaria i de fleste tropiske og subtropiske områder, dog mest udbredt i Afrika, hvor smitterisikoen er størst. Malaria overføres fra menneske til menneske via en særlig myg.
Leverbetændelse - Hepatitis A
Man vaccinerer ikke børn under et år mod Hepatitis A. Omvendt er risikoen for at blive smittet med Hepatitis A meget lille, når man er så lille, fordi sygdommen smitter gennem mad og drikke. Spædbørn er derfor ikke så udsatte, fordi de får brystmælk eller modermælkserstatning og børnemos. Hvis det skulle ske, at spædbørn får Hepatitis A, bliver de typisk ikke lige så syge som større børn eller voksne.
Hvor: Infektionen er udbredt i store dele af verden, men forekommer sjældent i Nordeuropa og Nordamerika. Smitter via forurenet vand og mad eller direkte via afføring.
Japansk Hjernebetændelse
Vaccinen kan gives allerede fra tomånedersalderen - ad to omgange.
Hvor: På bestemte tidspunkter af året i de områder i Sydøstasien og det øvrige Asien, hvor japansk hjernebetændelse forekommer med større hyppighed. Japansk hjernebetændelse overføres fra menneske til menneske via en særlig myg.
Gul feber
Børn under ni måneder vaccineres ikke mod gul feber. Man vaccinerer heller ikke ammende kvinder, fordi vaccinen i sig selv kan give spædbørn en sygdom, der minder om gul feber.
Børnevaccinerne
Det er vigtigt, at børnene har fulgt det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinen mod mæslinger gives normalt først, når barnet er 15 måneder. Man kan dog fremskynde den del af programmet og give vaccinen allerede fra 12-måneders alderen.
Hundegalskab
Et særligt problem er bidsår fra hunde, katte eller aber. Her er der i store dele af verden risiko for hundegalskab (rabies). Det kan overvejes at blive vaccineret mod rabies, men det er relativt dyrt og kræver tre vaccinationer. Men både hvis man er - og ikke er - vaccineret mod rabies, skal man altid søge lægehjælp ved dyrebid, så man kan få de nødvendige vaccinationer og rette behandling. Men det er langt lettere at håndtere, hvis man er vaccineret i forvejen.
Andre vacciner
Uanset rejsemål vil det være en god idé at kontakte en rejsemedicinsk klinik eller en læge med særlig interesse i rejsemedicin og få lagt et individuelt vaccinationsprogram og modtage kvalificeret rådgivning. Der findes mange flere vacciner end de omtalte, og valget af vaccinationsprogram kræver derfor en grundig gennemgang af rejsen, både rejsemål og -varighed og en vurdering af, hvor eventyrlystne eller forsigtige I er.