Stearinlys: Ultrafine partikler forurener din stue
Vi tænder masser af lys om vinteren
I årets mørke måneder er der ikke noget hyggeligere end et tændt stearinlys, og i Danmark er stearinlys og hygge næsten en nationalsport. Hver anden dansker tænder mindst et stearinlys på flertallet af ugens dage. Men lysene bringer ikke kun hygge. Brænder du stearinlys i to timer om dagen, står stearinlys for to tredjedele af partikelforureningen i dit hjem, viser en ny undersøgelse, som DTU har foretaget i en række danske hjem.
Ved ikke om partiklerne kan være farlige
Undersøgelsen har fokuseret på ultrafine partikler, der er bitte små partikler, som er mindre end støvfnug og derfor ikke kan ses med det blotte øje. Men den lille størrelse betyder ikke, at partiklerne er ufarlige. Størrelsen betyder, at de ultrafine partikler potentielt kan komme dybt ned i lungerne, når du trækker vejret. De er samtidig så små, at læger mistænker dem for at kunne vandre direkte fra lungerne og ud i blodbanen. Hidtil har forskere især beskæftiget sig med lidt større partikler og partikler, man møder udendørs, men der er ikke lavet mange undersøgelser af partikelforureningen inden for hjemmets fire vægge, fortæller Gabriel Bekö, der er lektor på DTU Institut for Bygge og Anlæg og er en af to forskere bag undersøgelsen
»Partikelforurening fra bilers udstødning har været undersøgt i flere studier. Vi bruger rigtigt meget tid indendørs, og derfor må hovedparten af de partikler, vi eksponeres for, findes indenfor,« siger Gabriel Bekö.
Lys, madlavning og støvsugning forurener mest i hjemmet
60 danske familier har haft en partikelmåler stående hjemme og samtidig skrevet dagbog, hvor de har noteret, hvornår de gjorde alt fra at lave mad til at sove:
»En række helt dagligdags aktiviteter øger antallet af de ultrafine partikler. Madlavning, støvsugning og ikke mindst stearinlys frigiver store mængder partikler,« siger Gabriel Bekö.
Målinger fra de 60 hjem viste, at stearinlys var hovedkilden til den partikelforurening, forskerne målte. Over halvdelen af forureningen – i omegnen af 60 procent – stammede fra stearinlys, der blev tændt, brændte og blev slukket. 30 procent af partikelforureningen kom fra madlavning, hvor det primært er stegning og brødristning, som frigiver partikler.
»Så snart man er hjemme, stiger mængden af partikler i luften. Madlavningen kan 30-doble indholdet af partikler i forhold til, når huset står tomt,« siger Gabriel Bekö.
Målingerne viste, at nogle typer stearinlys næsten 50-doblede indholdet af ultrafine partikler. Faktisk viste undersøgelsen, at der i danske hjem er lige så mange ultrafine partikler, som der er i hjem i Beijing.
»Partiklerne kommer fra to forskellige kilder. I Beijing kommer mange partikler fra trafikken, i Danmark er vi selv en af de største kilder til de ultrafine partikler,« siger Gabriel Bekö.
Luft ud, så mindsker du de ultrafine partikler
Forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab har medvirket til undersøgelsen, og de har blandt andet undersøgt hjemmets beboeres lungefunktion, små blodkar knyttet til hjerte-kar-sygdomme og hvide blodlegemer, der kunne pege på en påvirkning af partikler i lungerne. Planen er, at målingerne skal munde ud i et studie, der kan fortælle mere om de ultrafine partiklers indvirkning på sundheden.
De ultrafine partikler, som kan måles efter madlavning og afbrænding af stearinlys, er ikke ens, og derfor er det heller ikke sikkert, at deres påvirkninger af helbredet er de samme. Derfor er det også for tidligt at konkludere, hvorvidt stearinlys er skadelige for helbredet.
»Vi anbefaler ikke, at man skal afholde sig fra at tænde lys. Det er der ikke belæg for. I stedet bør man altid huske at lufte ud. Vores undersøgelser viste, at bare fem minutters udluftning mindsker luftens indhold af ultrafine partikler med op til 50 procent,« siger Gabriel Bekö.
Danske hjem er tætte
Udluftning er særlig vigtig, da danskernes huse bliver tættere og tættere. I ældre bygninger stillede man ikke så store krav til isolering og bygningens tæthed, så der var en vis mængde naturlig udluftning.
Energieffektive bygninger og lyst til at spare på varmeregningen betyder, at rigtigt mange huse i dag er meget tætte. Tidligere målinger, forskerne på DTU har foretaget, viser, at halvdelen af danske hjem udskifter luften langsommere, end de nye bygningsreglementer kræver.
»Det er selvfølgelig vigtigt, at vi sparer på energien, men det kræver, at vi husker at lufte ud. Studiet af ultrafine partikler viser, at udluftning hurtigt mindsker indholdet af partikler i hjemmet. På samme måde frigiver vores møbler gasser, og vi udånder selv CO2. Hvis man ikke åbner vinduet om vinteren, får man ikke skiftet den luft ud.«
De første resultater for, hvordan ultrafine partikler påvirker vores helbred, forventes i løbet af 2014.