Tø gæsterne op med en isbryder

Hvis gæsterne til middagsselskabet ikke kender hinanden i forvejen, kan samtalen og stemningen have brug for lidt starthjælp

En quiz er også en effektiv partystarter. Del selskabet i to eller flere hold, så samarbejdet og samtalen kommer i gang.

Når gæsterne har brug for et lille skub for at få samtalen i gang

Der er selskaber, hvor samtalen bare går i gang og aldrig stopper, og så er der selskaber, hvor gæsterne kan have brug for et lille skub, før samtalen bliver fri og flydende. På engelsk kalder de det en icebreaker, på dansk hedder det vist bare en selskabsleg. I begge tilfælde er formålet at få lidt viden om sin sidemand/resten af selskabet og sætte gang i snakken om bordet. 

Læg ikke for hårdt ud

Hvis gæsterne ikke kender hinanden i forvejen, gælder det om ikke at lægge for hårdt ud. Gæt og grimasser kan være hylemorsomt og nemt at kaste sig ud i for nogle, men for andre kan det være ret grænseoverskridende pludselig at skulle kravle rundt på gulvet og forsøge at sige som en søløve. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Præsenter dig selv med 3 sætninger

Prøv i stedet helt simple opgaver, hvor gæsterne skal præsentere sig selv for selskabet med bare 3 sætninger. Du kan eventuelt som vært lægge ud: »Jeg har været til tandlægen i dag! Min næste ferie går til Østrig. Jeg samler på Margretheskåle.« Ret banale sætninger, men pludselig har sidemanden et par emner at kaste sig over. »Jeg har været på skiferie i Sölden, hvor i Østrig planlægger du at tage hen…?« Og så er samtalen i gang.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lad gæsterne lave et Danmarkskort

Vil du udfordre gæsterne en anelse fysisk, kan du sende dem ud på gulvet og bede dem stille sig på et fiktivt Danmarkskort. 

De skal stille sig på det sted, de er født eller kommer fra i landet. Man kan på forhånd afsætte de største byer: København, Aalborg og Aarhus på kortet, så det er lidt nemmere at placere sig. Hvis mange deltagere stiller sig det samme sted. Kan man zoome ind på gruppen og lade dem stille sig i forhold til hinanden, så det bliver tydeligere, hvor de kommer fra i byen/regionen. Denne leg skal nok få gang i snakken om, hvor folk er fra.

Eller prøv en fjollet navnebytteleg

Må det gerne være lidt mere fjollet, så prøv navne-bytter-legen, hvor alle går rundt og hilser på hinanden.

Man starter med at præsentere sig med sit eget navn. Kristian møder Lotte, og de to præsenterer sig med deres respektive navne, men samtidig bytter de navne, så Kristian går videre og præsenterer sig som Lotte, mens Lotte præsenterer sig som Kristian.

Hver gang man møder en ny person, bytter man navn med vedkommende – altså det navn som vedkommende har i legen lige nu! Man må ikke hilse på den samme to gange, og legen slutter når man har fået sit eget navn igen. Resten af aftenen er det en god ide at gå med navneskilt, for ingen har styr på, hvad nogen hedder.

En quiz kan også starte festen

En quiz er også en effektiv partystarter. Del selskabet i 2 eller flere hold, så samarbejdet og samtalen kommer i gang. Samvirke har quizzer om bier, rod, champagne, færdselsregler og mange andre relevante emner. Du bør kunne finde en quiz, der udfordrer dine gæster på

www.samvirke.dk

Læs mere om