Redaktionen anbefaler






Freja Sparwath, 22 år, arkitektstuderende, bor på Vesterbro i København.
Det er en kæmpe frihed at cykle! Den dejlige friske luft giver energi, og jeg kan cykle til det hele.Freja Sparwath
"Jeg fik egentlig min cykel for mange år siden, da jeg boede hjemme hos mine forældre på Midtsjælland. Men der var langt til det meste, så jeg begyndte først ordentligt at benytte mig af den, da jeg flyttede til København og startede på et studie. I begyndelsen tog jeg bussen til og fra studiet. Men alle mine københavner-venner grinte af mig, så jeg besluttede mig for at hoppe med på cykelbølgen.
Inden cyklen blev min bedste ven, gik jeg ruten til og fra skole, så jeg blev bekendt med vejene.
Det er både nemmere og hurtigere på cyklen. Sommetider er jeg dog tvunget til enten offentlig transport eller at gå, når vi skal have mange materialer med til arkitektstudiet, der ikke er så nemme at cykle med. Men mine studievenner fortæller mig faktisk, at jeg er en habil cyklist, selvom jeg først har lært at cykle i byen forholdsvis sent.
Det er en kæmpe frihed at cykle! Den dejlige friske luft giver energi, og jeg kan cykle til det hele. Og så er det også meget billigere at tage jernhesten. Det der med, at den altid er tilgængelig, betyder også meget for mig. Der findes næsten ikke noget, jeg ikke kan tage cyklen til.
Min første cykelvinter i København var lidt vanskelig, da jeg ikke havde cyklet i snevejr før. Så jeg væltede, fordi jeg ikke lige tænkte over, at jeg skulle være forsigtig med at bremse hårdt i sneen. Men jeg bliver heldigvis mere og mere modig og tryg. De gode cykelforhold spiller også en rolle. Jeg har endda også lært at sætte en kæde på, hvis uheldet er ude."
Christian Green, 40 år, autoredder i Albertslund.
Cyklerne har gjort vores arbejde i byområdet meget nemmere.Christian Green
"Mange regner ikke med at se en autoredder på cykel, så de står typisk og leder efter en stor bil på vejbanen, og så kommer jeg der på cykelstien på min cykel. Nogle siger: ”Hold da kæft, det er fedt”, og andre står og måber og tænker: ”Hvad regner du med?”, men så kan jeg heldigvis modbevise dem med det samme.
Jeg har engang prøvet at komme cyklende til et gymnasium for at hjælpe en lastbil, der ikke kunne starte til studenterkørsel. De havde ringet efter hjælp, og efter syv minutter var jeg fremme og blev mødt af et kæmpe suk fra forældre og studenter, der forventede en stor lastbil. Efter to minutter kom der gang i lastbilen, og sukket blev forvandlet til stor jubel. Det var sejt, at jeg lige kom cyklende og kunne få studenterne ud på deres tur, selvom alle forventede, at det ville gå galt.
Vi fik cyklerne for tre års tid siden. Det var egentlig en idé, jeg fik med en kollega, efter vi havde set cykler blive brugt til vejhjælp i Amsterdam. Vi ville se, om det også kunne fungere i København, og indtil videre har det fungeret rigtig godt. Cyklerne har gjort vores arbejde i byområdet meget nemmere. Vi kommer hurtigere omkring og har nedbragt fremmetiden en del, så vi kan nå rigtig mange kunder inden for kort tid.
Næsten alt grej, vi har i vores biler, har vi også i ladet på vores cykler, men selvfølgelig er der nogle ting, vi ikke kan med en cykel. Vi kan f.eks. ikke hjælpe en lastbil, der har tabt et hjul, og vi bliver kun sendt ud til opgaver, som cyklen kan klare. Det kan være døroplukninger, punkteringer og starthjælp. Hvis der er skybrud, tager vi bilen i stedet, men er det bare småregn, tager vi regntøjet på. Det er jo typisk dansk, at så regner det lidt, og så skinner solen lidt. Man kan aldrig rigtig regne med, at vejret holder tørt.
Hvis vi cykler 900 ture over en sommer, er det jo 900 ture sparet med bil."
Kilder: Cyklistforbundet og Vejdirektoratet
Josefine Johnsson, 28 år, dyrlæge, bor på Amager.
Det er skønt at vide, at jeg gør noget godt for klimaet og samtidig får god motion.Josefine Johnsson
"Når vejret er godt, og jeg i højt solskin suser forbi dem, der sidder fast i bilkøerne, bliver jeg især mindet om, hvorfor jeg cykler 22 km til og fra arbejde. Det er kedeligt og spild af tid at sidde i kø. Jeg cykler for at få god motion og frisk luft, mens jeg bliver transporteret, og så kan jeg møde op på arbejde frisk og fyldt med energi efter en lang cykeltur. Det er skønt, at jeg kan sætte mig op på cyklen om morgenen og vide, at jeg gør noget godt for klimaet og samtidig får motion. Ofte kan det være svært at nå at få nok motion i løbet af en uge, men når jeg sætter mig op på sadlen og klikker i pedalerne på de lange cykelture, får jeg med sikkerhed pulsen op. Skiftetøjet har jeg med i en rygsæk, og når jeg er fremme, kan jeg lige nå et hurtigt bad og hoppe i tøjet inden arbejde.
Jeg har to cykler. En racercykel til de lange ture til og fra arbejde og en bycykel til alt fra indkøbsture og lægebesøg til aftaler med venner og familie. Jeg er kunstmaler i min fritid, og når jeg cykler, bliver jeg inspireret af alt fra blomsterne i vejkanten til flotte himmelfarver til mine malerier.
Min bycykel bliver også luftet, når det regner. Så er det bare på med regntøjet. Men racercyklen bliver kun taget i brug, når vejrudsigten lover tørvejr. Jeg gider ikke blive drivvåd og kold på de lange cykelture. Nogle gange har jeg prøvet at tage cyklen på arbejde i godt vejr, og så må jeg alligevel bide i det sure æble og tage cyklen hjem i regnvejr, fordi vejret har skiftet.
Hans Nørkjær Franch, 37 år, sognepræst i Aarhus Domkirke, bor i Risskov.
Det giver mig livsglæde at få frisk luft og overhale bilerne, der holder i kø om morgenen.Hans Nørkjær Franch
"Jeg har en Winther Cargoo ladcykel, som jeg bruger hver dag til og fra arbejde. Om morgenen suser jeg forbi institutioner og afleverer mine børn, og om eftermiddagen henter jeg dem så igen på cyklen. Faktisk var det lidt tilfældigt, at jeg skiftede bilen ud med min cykel som primært transportmiddel. Min kone og jeg lånte en ladcykel i nogle uger af et par venner, og det var en total øjenåbner. Det var virkelig en træls dag, da vi så skulle aflevere den. Det var næsten deprimerende at gå tilbage til bilen igen. Så vi besluttede at investere i en ladcykel.
Det er klart, at sådan nogle januarmorgener med strid vind og regn ikke altid er det fedeste. Men der skal meget til, før jeg fravælger cyklen. Jeg burde måske få anskaffet mig regntøj, så det bliver lidt behageligt i regnvejr.
Jeg synes, det er en opgradering at få en ladcykel i stedet for at tøffe rundt i sådan en gammel dieselhakker inde midt i Aarhus. Det var bøvlet med bilen. Både fordi jeg ikke er så stor fan af at køre rundt i den, og fordi det er svært at finde parkering. Det slipper jeg for nu. Derudover er det på alle måder et plus med cyklen. Det giver mig velvære og mere livsglæde. Og så er det samtidig en bonus, at jeg ikke belaster klimaet. Den der bekvemmelighed ved ikke at blive frustreret over at sidde i kø i morgentrafikken spiller også en rolle.
Jeg tager egentlig cyklen til alt i vores sogn. Om jeg har plejehjemsgudstjeneste på Aarhus Ø, en bisættelse i et af kapellerne i byen eller sygebesøg på Skejby Sygehus, benytter jeg cyklen.
Sidste år vandt jeg debutantprisen i ’Vi cykler til arbejde’, fordi jeg gik fra slet ikke at cykle til at cykle en hel del. Så det var også motiverende.
Det giver mig livsglæde at få frisk luft og overhale bilerne, der holder i kø om morgenen. Og en følelse af frihed.
Jeg cykler ikke rundt i min præstekjole, da jeg ikke synes, det er passende. Men så pakker jeg tøjet ned i sådan en speciel kuffert og tager det på, når jeg kommer.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10