Dyrevelfærden er i højsædet, når Dueholm producerer 200.000 æg dagligt

Man kan æggehvide, hvad man æggeskal. Men grundlæggerne af ægproducenten Dueholm har altid haft en klar idé om, hvad de skulle. Dyrevelfærden har været i højsædet for ægteparret fra dag ét, og i dag driver de familieforetagendet, hvor hver af deres fem sønner har en funktion, når 200.000 daglige økologiske æg skal produceres

Stilheden fra staldens forrum erstattes med ét af et gok-­inferno, da ægteparret Lars og Susanne Poulsen – grundlæggerne af den økologiske ægproducent Dueholm – åbner døren og træder ind i hønsestalden til 3.000 af deres økologiske høns. 

Ægteparret glider bekymringsløst rundt mellem flokken af høns, mens kornet fra deres omkringliggende marker strøs ud blandt dyrene med gavmild hånd. Mens kornet serveres, er ægteparrets blikke rettet mod staldens skjulesteder. 

”De høns, der er nogle banditter, går vi og holder øje med, så de ikke lægger æg uden for reden,” siger Susanne, mens hun løfter en fantomrugende høne væk fra hjørnet. 

200.000 æg om dagen

Siden 1989 har ægteparrets arbejdsliv set sådan ud her på området 20 minutters kørsel fra Skanderborg, hvor de har både hønsestald og eget æggepakkeri. 

Det var her, rejsen med økologiske æg tog sin begyndelse. Den opsparing, der egentlig skulle have været et nyt køkken til Susanne, blev vekslet til en brugt pakkemaskine og deres eget lille æggepakkeri. Og derfra har det kørt lige siden. 

I dag producerer ægteparret og de 20 andre økologiske producenter, der er en del af Dueholm, ca. 200.000 æg om dagen, som sendes ud til butikker i hele landet. 

”Der var nok folk, der tænkte, at vi var nogle hippier som dem på Christia­nia dengang i slut-80’erne, da økologi og dyrevelfærd ikke var på tale, som det er i dag,” siger Lars Poulsen, mens Susanne fortsætter: ”Men for os skulle det være på dyrenes præmisser.” 

Ingen risiko for flygtende høns

Og sådan er det blevet ved hos Dueholm. Her har hønsene rig mulighed for at boltre sig i de bakkede omgivelser i Østjylland. Staldens sidevæg kører op, så snart dagens æg er lagt, så hønsene frit kan bevæge sig udenfor og rode i jorden og søge føde. Hele udearealet er hegnet ind, og i teorien kunne hønsene godt flyve over, men som Susanne smilende konstaterer:

”Så har de det for godt her til, at det er det værd.”

Det økologiske hønseliv hos Dueholm

INGEN ETAGER I HØNSEHUSET

  • Hos Dueholm er der ingen etager ud over gulvet i hønsehuset. Det er blandt andet for bedre at kunne observere hønsenes trivsel, og give lavere tæthed per kubikmeter.

ENDNU MERE PLADS TIL AT SKRABE

  • Dueholm kræver over halvdelen af hønsehusets areal som skrabeområde med f.eks. halm, mens almindelige økologiregler kræver en tredjedel.

MERE PLADS PÅ SIDDEPINDENE

  • Dueholm overstiger økologireglerne ved at kræve 20% flere siddepinde end påkrævet. Dette sikrer, at hønsene nemt kan finde plads til at sove, især for dem der går sidst i seng, da høns naturligt foretrækker at sidde på pinde over gulvet.

GROVFODER FLERE GANGE OM DAGEN

  • Økologireglerne kræver at hønsene dagligt får grovfoder, f.eks græs, roer eller gulerødder. Hos Dueholm får hønsene grovfoder flere gange om dagen. Det er blandt andet godt for hønsenes fordøjelse.

Kilde: Dueholm

Hele familien er involveret

Da Samvirke besøger Lars og Susanne, er deres ene barnebarn i erhvervspraktik hos dem. Og hun er langtfra det eneste familiemedlem, der tager del i arbejdet. For med i processen omkring Dueholm er også ægteparrets fem sønner. 

”Nogle vil nok mene, at de er blevet hjernevasket,” siger Susanne, inden hun påpeger, at de alle har taget forskellige uddannelser, men alligevel er endt som en del af Dueholm. En er vognmand og sørger for transport. En anden er snedker og vedligeholder materiel. En tredje er IT-programmør og har lavet IT-systemer til effektivisering af pakkeriet. En fjerde er ingeniør og idémanden bag nogle af maskinerne i pakkeriet, som den femte og sidste er leder af.

Sådan har alle sønnerne en finger med i spillet, fra ægget bliver lagt, til ægget ender hos forbrugerne. 

Fra høne til æggebakke

Hvor vi mennesker ofte runder kaffemaskinen som noget af det første om morgenen, har høns en lidt anden rutine. Dagen begynder som regel med et besøg i redekassen, hvor æglægningen finder sted. Når 3.000 høns alle har samme formål, kan det godt skabe en del kødannelse og kaglen, som Lars påpeger, men æggene ender alle på et transportbånd under redekassen. Herfra transporteres de ud af stalden, hvor en ansat arrangerer æggene i grønne bakker, inden de er klar til at blive fragtet til pakkeriet lidt længere oppe ad vejen. 

På pakkeriet overtager maskinerne første del af arbejdet. Sugekopper fordeler æggene på nye samlebånd, hvor stempler med mikrofoner banker på hvert æg og lytter, om ægget er helt eller har revner. Nogle sorteres fra, mens resten ender i æggebakkerne. 

For enden af samlebåndene møder æggene et menneske igen, når bakkerne pakkes i kasser, inden de finder deres plads på paller klar til afhentning af fragtmændene. 

Ægteparret portrætteret på bakkerne

Og netop æggebakkerne har en særlig detalje. Uden du har vidst det, har du garanteret haft Susanne og Lars i dit indkøbsnet og køleskab. For på Dueholms æggebakker er ægteparret nemlig portrætteret.

”Det er hændt, at vi er blevet gen­kendt ved køledisken i supermarkedet, når kunderne står med ­Dueholms æg i hænderne,” siger Susanne. 

Og også med portrættet på bakkerne har ægteparrets budskab været klart fra begyndelsen. 

”Tanken bag har været at vise vores ansigt. At vise, at det er os, der står bag det her, og at vi står ved, hvad vi laver,” siger Susanne, inden Lars slår fast:

”Ja, at det er os, der tager ansvar.”