Hvorfor er der surimi i fiskesalaten?
Fiskesalat fra f.eks. K-Salat, Gråsten Salat, Skagens Salat og andre færdige fiskesalater indeholder surimi. Når jeg googler surimi, fremstår det som noget kunstigt fremstillet – og stort set blottet for ægte fiskekød. Ved Samvirke, hvorfor det pludselig skal tilsættes færdigsalater? Faktisk er det vel snyd og bedrag, set med forbrugerens øjne og ditto pengepung?
Liselotte Larsen
Svar fra Mia Kristensen
Surimi kendes også som imiteret skaldyr eller krabbe. Det består typisk af meget findelt hvid fisk og stivelse, men det er et forarbejdet produkt, oftest tilsat flere forskellige tilsætningsstoffer, som giver bl.a. konsistens og smag, så det ligner den ægte vare. Surimi anvendes oftest som et billigere alternativ til skaldyr f.eks. i fiskesalater og sushi. Når der anvendes surimi, skal det angives på varedeklarationen, ligesom de andre ingredienser. Anvendes det i stedet for den oprindelige ingrediens, så skal der gøres tydeligt opmærksom på det. Så det er muligt for os forbrugere at fravælge produktet, hvis vi gerne vil gå uden om surimi.
Mia Kristensen underviser på Københavns Professionshøjskole og er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.