Overnatning i naturen: Se mulighederne her, og find det perfekte sted at slå lejr
Tag i skoven med venner eller familie
Selvom vi ikke har allemandsret som i Sverige, er der masser af muligheder for at overnatte i den danske natur. Og uanset om du overtaler familien til at tage med, er på tur med nogle venner eller tager af sted selv, så er det en oplevelse for livet, siger specialkonsulent Lars Bendix Poulsen fra Naturstyrelsen.
»Når man ligger der midt om natten, og der kun er vindens susen i træerne og lyden af en mus, der pusler, så giver det ro i sjælen. Det er fantastisk.«
Med hjælp fra Lars Bendix Poulsen gennemgår vi her de forskellige muligheder for at overnatte i naturen.
Digitalt kort giver fuldt overblik
På udinaturen.dk finder du desuden et kort over lejrpladser og områder, hvor man må slå telt op. Klik på hver enkelt lejrplads eller skovområde for nærmere information om faciliteter m.m.
Rul din sovepose ud, hvor du vil
Hvis du befinder dig i et af Naturstyrelsens skovområder og kan undvære en teltdug over hovedet, har du lov til at rulle din sovepose ud og lægge dig til at sove. Du må gerne have f.eks. et regnslag over dig, men det må ikke have karakter af et telt. Vil du slå telt op, skal du finde et skovområde med fri teltning eller en lejrplads.
Slå et telt op i skoven
Naturstyrelsen har 278 skovområder med fri teltning. Det betyder, at du må slå telt op og overnatte uden at søge tilladelse i forvejen. Vær opmærksom på, at du kun må slå lejr for 1 nat, at du højst må anvende 3-personers telte og højst må slå 2 telte op på samme sted. Du må ikke lave bål, men gerne bruge et stormkøkken, hvis du følger reglerne.
Se alle regler for overnatning i et område med fri teltning på Naturstyrelsens hjemmeside.
Primitiv overnatningsplads
På primitive overnatningspladser må du slå lejr for 2 nætter, hvis du er alene, af sted med familien eller en del af en mindre gruppe. Du kan ofte genkende en primitiv overnatningsplads på, at den er markeret med en rød pæl. På nogle primitive overnatningspladser kan du finde shelters, men det er tilladt at slå telt op, og du må tænde bål, hvis der er en bålplads på overnatningspladsen i forvejen.
Læs mere om reglerne for brug af primitive overnatningspladser på Naturstyrelsens hjemmeside.
Naturstyrelsens lejrpladser
Lejrpladser er beregnet til organisationer og større grupper, som f.eks. skoler, spejdere eller børneinstitutioner. Hvis du vil benytte dig af en af Naturstyrelsens lejrpladser, skal du booke den på forhånd for at være sikret pladsen. Er pladsen ikke booket, kan alle benytte den. Du kan booke eller undersøge, om en stor lejrplads er ledig, ved at klikke på kortet på udinaturen.dk.
Læs reglerne for brug af lejrpladser på Naturstyrelsens hjemmeside
Overnatning ved vandet
Der findes en lang række overnatningsmuligheder langs kyster, åer og fjorde, som du kan gøre brug af, hvis du er kano- eller kajakroer. Du finder listen over overnatningsmuligheder ved vandet på Naturstyrelsens hjemmeside.