Kroppens lyde: Hvorfor hikker, gaber, nyser, snorker og bøvser man?

Gaaaab, zzzzz, atjuuu, hik og bøvs. Din krop har et helt arsenal af mere eller mindre ufrivillige lyde. Men hvorfor er det, vi gaber, snorker, nyser, hikker og bøvser?

Et gab er så smitsomt, at du muligvis kommer til at gabe, blot ved at kigge på dette billede.

Hvorfor gaber man?

Gab opstår ved, at en lang række muskler i ansigt og hoved ufrivilligt trækker sig sammen, så dit ansigt strækker sig, du åbner kæben, lukker øjnene og udstøder den velkendte lyd af et gab.

Flere undersøgelser viser, at gab er yderst smitsomt. Faktisk kan det være nok at læse ordet “gab” – og så får du lyst til at gabe. Du kan også blive smittet af at se et dyr gabe – eller blot høre lyden af et gab. Undersøgelser viser også, at gab smitter særligt mellem folk, der kender hinanden godt.

Gabet er ofte i selskab med træthed, men selve grunden til, at vi gaber, er der stor usikkerhed omkring. Nogle forskere mener, at det:

  • Fjerner kuldioxid fra blodet
  • Afkøler hjernen
  • Skaber sammenhængskraft blandt flokdyr

Hvorfor hikker man?

Hikke opstår, når din mellemgulvsmuskel ufrivilligt trækker sig sammen – ofte flere gange i minuttet. Når det sker, bliver der hurtigt trukket luft ned i lungerne, og samtidig lukker stemmelæberne. Lyden fra hikket opstår, når luftstrømmen stopper og rammer de lukkede stemmelæber.

Du kan få hikke af en lang række årsager – for eksempel af rygning, alkohol og stærk mad. Det kan også fremprovokeres under grin, hoste, eller hvis du spiser lidt for hurtigt. Hikke varer typisk under en halv time. Hvis det fortsætter i flere dage, bør du søge læge.

Forskere er usikre, men det tyder på, at hikke er en refleks, som skal forhindre mad i at sætte sig fast i spiserøret.

Du kan kurere hikke på mange forskellige måder – ingen af dem er dog dokumenteret. Til gengæld er de heller ikke skadelige, så prøv bare at:

  • Drikke vand med hovedet nedad
  • Stå på hovedet og holde vejret
  • Få en forskrækkelse

Hvorfor nyser man?

Et nys er en refleks, som opstår, når dine slimhinder bliver irriterede af alt lige fra støv, pollen, luftforurening til virus og bakterier. Følecellerne i slimhinderne sender et signal til hjernen om at starte et nys – eller som oftest en række nys, som via den kraftige luftstrøm fjerner irritationen.

Det er ikke farligt at holde et nys tilbage. I hvert fald ikke, hvis du er helt almindelig rask. Til trods for myten om, at du nærmest kan tabe både øjne og mund, så er eksemplerne på folk, der er kommet til skade, enkeltstående, og ofte handler de om folk, som i forvejen har helbredsproblemer.

Hvis du gerne vil nyse, men ikke kan, så findes der en række husråd, som kan fremprovokere et ordentligt nys. Du kan blandt andet:

  • Se op i noget skarpt lys - pas på med solen
  • Plukke et næsehår med en pincet
  • Kilde ganen med din tungespids

Det er ikke farligt for raske mennesker, at holde et nys tilbage.

Hvorfor snorker man?

Snorken opstår, når pladsen i svælget bliver for trang, mens man sover. Når man trækker vejret, klapper området sammen og stopper på den måde luftgennemstrømningen, og det er her, man begynder at trække torsk i land.

Ofte er man ikke selv generet af snorken, og medmindre der er tale om længere pauser i vejrtrækningen, er snorken helt ufarlig. Men for ens sengepartner kan det være ufatteligt generede.

Der findes flere produkter på markedet, som lover at hjælpe dig af med din snorken. Men du kan også selv afhjælpe snorken ved for eksempel at:

  • Tabe dig, hvis du er overvægtig
  • Reducere dit alkoholindtag, da det svækker muskelspænding i luftvejene
  • Sove på siden

Hvorfor bøvser man?

Lyden af en bøvs kommer fra de vibrationer, det giver, når et overtryk af luft passerer op gennem lukkemusklen, som sidder mellem mavesækken og spiserøret.

Luft i maven er i virkeligheden en blanding af nitrogen, metan, ilt og kuldioxid, som typisk kommer fra fordøjelsen af din mad. Kuldioxid kommer også fra kulsyreholdige drikke som øl og sodavand. Samtidig sluger man en del luft, når man spiser eller drikker.

Du kan ikke stoppe luftproduktionen, men der er forskellige ting, du kan gøre for at nedbringe mængden. Du kan blandt andet:

  • Spise langsomt og tygge maden grundigt
  • Undgå tyggegummi, hårdt slik og brug af sugerør
  • Droppe rygning, da det øger den mængde luft, som du sluger

 

Kilder: 100 Myter om Sundhed og Sygdom og Patienthåndbogen fra Sundhed.dk

Læs mere om