Derfor skal du altid lade vandhanen løbe
Undgå bakterier fra vandets ophold i rørene
Vandhanevandet bliver koldt og drikkeklart, når du lader det løbe. Men der er også andre grunde til, at du skal lade vandet fra hanen løbe, før du drikker det.
Bakterier kan opholde sig i det første vand, der kommer ud af hanen, når du skruer op. De udvikler sig, når vandet står stille i vandrørene inde i dit lune hus.
Vand har et naturligt indhold af uskadelige vandbakterier. Bakterierne i sig selv ikke bekymrende, de forekommer naturligt i grundvandet, men de kan formere sig og blive til mange, når vandet står stille og i værste fald udvikle lugt og dårlig smag.
Tap det første vand af til blomsterne
Vandværksvand har om vinteren en temperatur på 7-8 grader og om sommeren på 14-16 grader, når det leveres til forbrugerne. Mens det opholder sig i vores egne rør, bliver det opvarmet af omgivelserne, måske ligger koldtvandsrørene endda tæt på varmtvandsrørene, og temperaturen stiger i det kolde vand og giver bakterierne bedre betingelser. Miljøstyrelsen råder til, at du derfor skruer op for den kolde hane og lader 2-3 dl løbe ned i en kande til blomstervand, inden du holder glasset under strålen.
Udskift gamle dryppende vandhaner og spar på vandet
Du kan sagtens spare på vandet, selvom du ikke drikker det første, der kommer ud af hanen. Udskift gamle, dryppende vandhaner. Hovedstadens vandforsyning, Hofor, oplyser, at du kan spare op til 30.000 liter vand om året, hvis dine installationer er tætte.
- Hold også øje med løbende wc-cisterner.
- Tag brusebad i stedet for karbad
- Lad ikke vandet løbe, mens du børster tænder
- Lad ikke vandet løbe, mens du sæber dig ind under bruseren
- Fyld opvaskemaskinen helt op
- Køb A-mærkede hvidevarer, når du skifter ud
- Skyl grøntsagerne i en balje med koldt vand i stedet for under rindende vand.