Hvornår skal min kat vaccineres?

Din kat bør vaccineres som killing og revaccineres med jævne mellemrum resten af sit katteliv, hvis du vil sikre den bedst muligt mod sygdomme. Skal den ud at rejse, er det også en tur forbi dyrlægen. Få overblik over vaccinerne her.

Dyreklinikkerne kan have forskellige priser på vaccination, så det kan godt betale sig at undersøge, hvad det koster forskellige steder. 

Kernevaccination efter 8, 12 og 16 uger

Det er ikke lovpligtigt at vaccinere sin kat, men den danske dyrlægestand anbefaler, at alle katte får en kernevaccination, som beskytter mod

  • Kattesyge (parvo virus)
  • Katteinfluenzakomplekset, som består af herpesvirus og calicivirus     

Det fortæller Geoff Houser, som er seniordyrlæge på Institut for Universitetshospitalet for familiedyr ved Københavns Universitet.

Kernevaccinationen skal helst gives efter 8, 12 og 16 uger - og i hvert fald efter 12 og 16 uger. 1 år efter 16-ugers vaccinationen gives en revaccination.   

Hvis du har en indekat

Har du en indekat, kan du nøjes med at revaccinere mod sygdommene i kernevaccinationen hvert tredje år, siger Geoff Houser.   

Hvis du har en udekat eller en kat, der deltager på udstillinger

Har du en udsat kat, der er meget ude, eller en kat, der deltager på katteudstillinger, anbefales det, at den får en revaccination mod influenzasygdommene hvert år.  

Det anbefales samtidig, at udekatte bliver vaccineret mod leukæmivirus.



Vaccinationen gives ved 12- og 16-ugers alderen og derefter hvert år.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvis din kat skal ud at rejse

Skal din kat ud at rejse, skal den vaccineres mod rabies.   

Det er lovpligtigt at få sin kat vaccineret mod rabies ved udlandsrejser. Ikke alle lande har samme regler, men i EU gælder, at katten skal vaccineres 3 uger før udrejse. Du kan finde uddybende rejseregler for kæledyr på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Katten skal være mærket med mikrochip eller læselig øretatovereing, og vaccinationen skal være attesteret i et pas, som skal følge katten under rejsen. Rabiesvaccinationen gives 1 gang og derefter hvert 3. år.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvis du har store kattehold

Katteejere, der har store kattehold, kan overveje at vaccinere mod den kroniske øjenbetændelse, chlamydia.   

Killingerne skal vaccineres 2 gange og med 4 ugers mellemrum.

Katte bliver vaccineret mindre end hunde

Katte herhjemme er ikke helt så velvaccinerede som hundene, vurderer Geoff Houser.  

»Vi ser næsten ikke nogen kattesyge. Til gengæld ser vi en del influenza især ude på landet. Årsagen er nok, at man ikke er helt så tilbøjelig til at vaccinere sin kat, efter at den har fået sine killingevaccinationer. Kattens status er muligvis ikke den samme på landet, som den er i byen.«

Hvorfor skal min kat vaccineres?

Det kan stærkt anbefales at få sin kat vaccineret med minimum kernevaccinationerne, siger Geoff Houser. Både for kattens skyld og for andres.

»Smitstoffet er derude, og konsekvenserne ved ikke at blive vaccineret kan være, at dyret dør. Vi så helst, at alle hunde og katte i Danmark blev vaccineret, for så ville infektionspresset være ret lille,« siger han.

Er du i tvivl?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal vaccinere din hund eller ej mod nogle af de nævnte sygdomme, så spørg en dyrlæge til råds.

Kilder: 

Seniordyrlæge på Institut for Universitetshospitalet, Geoff Houser

www.dyrenesklinik.dk