8 trin til at få bedre signal på dit trådløse internet

Er dit trådløse netværk langsomt? Betonvægge, metal og elektronik i dit hus kan gøre forbindelsen til internettet sløv. Ændringer i routerens indstillinger kan også hjælpe dig til mere fart, når du surfer. Samvirke viser dig, hvordan du får et bedre WiFi-signal.

Er den helt gal med netværksforbindelsen, kan sidste udvej være at anskaffe sig en ny router, så det bliver muligt at udnytte netværkets fulde hastighed.

Undgå frustrationer: Tjek de 8 punkter, der kan give dig hurtigere internet

Du kender det sikkert. Du burde have god netværksforbindelse, og alt burde virke gnidningsfrit, men dit trådløse netværk tænker og tænker over simple klik og kommandoer. Det kan være så fru-strerende, at du har lyst til at rive dig i håret og kaste din telefon eller pc fra dig i vrede. Men inden du ødelægger al din elektronik, kan det tit betale sig at gennemgå nogle relativt simple tjek for at se, om dit trådløse netværks signal kan styrkes.

  1. Find ud af, hvor meget og hvor hurtigt internet du har brug for
    Godt internet afhænger af mange ting – blandt andet downloadhastighed. Downloadhastigheden bestemmer ikke kun, hvor hurtigt man kan downloade en fil, men også hvor lang tid det tager at indlæse billederne på Facebook, eller om det hakker, når du vil streame din yndlingsserie. Ofte vil en downloadhastighed mellem 20 og 40 Mbit/s være rigeligt - og måske bliver du gladere for en stabil forbindelse end en hurtig forbindelse, hvor der er klumper i signalet.
     
  2. Tjek din dækning
    Ikke alle typer internet er tilgængelige overalt i landet, og derfor er det en god idé, at du er sikker på, at du har den bedst mulige i dit område. Du kan tjekke din adresse på www.tjekditnet.dk og på den måde finde den bedste teknologi og udbyder – måske har det ændret sig, siden du oprettede dit internet.
  1. Placer din router centralt og frit
    Placer din router centralt i boligen, så signalet breder sig ensartet ud, og undlad at gemme den i et skab eller bag sofaen. Er routeren placeret i hjørnet af boligen, kan man risikere, at den ikke kan nå ud til alle hjørner af huset – det er både afstanden og antallet af vægge, signalet skal gå igennem, der forringer det. For eksempel er metal, spejle, akvarier, menneskekroppe. mursten, beton og isolering i vægge bremsende materialer. 
     
  2. Anskaf en signalforstærker
    Bor du i et stort hus, hvor signalet er for svagt til at nå helt ud i hjørnerne på alle etager, kan det ofte betale sig at anskaffe en repeater frem for at købe en ny router. Repeateren er en signalforstærker, som modtager signalet fra routeren og øger dets rækkevidde til hele huset.
     
  3. Undgå forstyrrende elektronik
    Sørg for, at routeren står i en god afstand til anden elektronik i boligen. Forstyrrelser på netværkssignalets frekvens fra elektroniske produkter som trådløse fastnettelefoner, mikroovne, elektronik med indbygget bluetooth eller halogenlamper kan også reducere styrken på dit trådløse signal.
     
  4. Skift sendekanal på routeren
    Oplever du stadig ikke en forbedring af signalet, kan det være en god idé at prøve at skifte sendekanal på din router. Størstedelen af trådløse netværk kører som standard over samme kanal omkring frekvensen 2,4 GHz, og derfor kan dine naboers netværk påvirke og forstyrre forbindelsen og sænke hastigheden på dit wifi - i stil med den slags kanalforstyrrelser, man kan opleve ved brugen af walkie-talkies.
     
  5. Skan efter trådløse netværk i nærheden
    Der findes et bredt udvalg af programmer og apps, som kan skanne alle trådløse netværk i nærheden af din bolig, så du kan se, hvor stor påvirkning nærliggende netværk har på din forbindelse. Programmerne kan også fortælle, hvilke kanaler og frekvenser dine naboers netværk sender over, så du kan skifte til mindre brugte kanaler. Et skifte til frekvensen 5 GHz kræver en nyere routermodel, da ældre modeller kun kan søge og operere omkring frekvensen 2,4 GHz.
     
  6. Udskift routeren
    En nyere model kan også være en løsning. Ældre routere opererer inden for det samme frekvensområde omkring 2,4 GHz, mens de nyeste modeller kan køre over både 2,4 GHz og 5 GHz. Der er klart flest brugere på 2,4 GHz, hvilket også er den frekvens, der har den bedste gennemtrængningskraft og rækkevidde. Fordi det er den mest populære frekvens, kan det også skabe forstyrrelser. Derfor kan den nyere og hurtigere 5 GHz frekvens være et godt alternativ, da den både har en kortere rækkevidde og derfor færre forstyrrelser og mindre trafik.

Artiklen blev første gang bragt i februar 2016 og er opdateret i oktober 2019.