Virker koffeinpiller på din træning?
Sådan virker koffein
Koffein findes i en lang række produkter, som vi indtager dagligt. Det kan være du drikker en kop kaffe, bæller en energidrik eller spiser et par koffeinpiller, inden du skal ud og træne eller bare for at få en god start på dagen.
Koffein stimulerer nervecellerne og hjælper med udskillelsen af adrenalin. Derfor virker koffein opkvikkende og kan hjælpe os med at holde os vågne.
Seniorforsker Marta Axelstad Petersen fra DTU Fødevareinstituttet fortæller, at det er ligegyldigt, hvordan man indtager koffein, da det er mængden, der er afgørende.
»Når man træner, kan koffein godt være en fordel, fordi det har en positiv effekt på udholdenheds- og præstationsevnen,« siger hun.
Du bør ikke indtage mere end 400 milligram koffein dagligt
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke indtager mere end 400 milligram koffein om dagen. Mindre kan heldigvis også gøre det.
»Man behøver ikke at tage særlig meget koffein, for at få den gavnlige effekt. Omkring 200-300 milligram for en person på 70 kilo er nok. Det vil sige højest et par koffeinpiller,« siger Marta Axelstad Petersen.
Man regner med, at 3-5 milligram koffein per kilo kropsvægt er den optimale mængde at indtage. For at få den bedste effekt skal man indtage koffeinen en times tid før træning.
Koffein er ikke helt ufarligt
Selvom koffein kan hjælpe vores fysiske præstation og udsætte sengetiden, så er der også risici forbundet med et overdrevet indtag.
»Der er meget stor forskel på, hvor meget koffein man kan tåle. De bivirkninger, der kan være, er hjertebanken, forhøjet blodtryk og rysteture. Det er derfor, man fraråder folk med hjerteproblemer at indtage for meget koffein,« fortæller Marta Axelstad Petersen.
Andre helbredsproblemer kan være maveproblemer, opkast og søvnløshed. Derudover reagerer nogle mennesker psykisk på for meget koffein. Det kan resultere i angst eller indelukkethed.
Langtidseffekter ved koffeinindtag er ikke kendte
Marta Axelstad Petersen fortæller, at man ikke har undersøgt langtidseffekterne af koffeinindtag til bunds endnu, men at der er nogle positive effekter ved et moderat indtag hos voksne. Det kan eksempelvis være forebyggelse af Parkinsons sygdom og nogle kræftformer.
Dog kan man også få abstinenser, hvis man ikke får sit normale indtag af koffein.
Koffein er ikke for børn
Koffein kan have gavnlige effekter for voksne, men børn skal helst holdes væk fra koffeinpillerne. Det handler om, hvor meget man kan tåle per kilo kropsvægt.
»Børn vejer ikke så meget og deres nervesystem er også under udvikling, så de kan reagere voldsomt på koffeinen,« siger Marta Axelstad Petersen.
Børn har i forvejen et højt energiniveau, så det er helt unødvendigt for børn at drikke energidrikke eller tage koffeinpiller. Desuden ved man heller ikke, om koffein har samme effekt på børn som på voksne.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at holde børnene væk fra energidrikkene, og at børns samlede koffeinindtag holdes under 2,5 mg koffein per kilo kropsvægt per dag.
Er man gravid eller har et nyfødt barn, bør man også være varsom med kaffedrikkeriet. Det anbefales, at gravide og ammende kvinder begrænser indtaget af koffein til under 200 milligram per dag, da et højere indtag kan øge risikoen for spontan abort og lav fødselsvægt hos barnet.